Motto: „Poeţii sunt inima umanităţii”.Eugen Ionescu

  „Un poet este o lume închisă într-un om… Prin observaţie, el este un filosof şi poate un legiuitor; prin imaginaţie, magician şi creator; prin intuiţie, poet şi poate revelator. Revelator de fapte; el e proget, revelator de idei, el e apostol”, mărturisea Gotthold Ephraim Lessing…
O voce de poet care caută, un spirit profund ce lasă în memoria cloectivă slova bănățeană în altarul nemuriri este aniversatul zilei de 5 februarie, Meșterul Gheorghe Jurma.Critic literar, scriitor, eminescolog, editor, Gheorghe Jurma s-a născut la 5 februarie 1945, în satul Bobda, judeţul Timiş. A urmat clasele primare şi gimnaziale la Bobda, iar apoi Liceul de Muzică şi Arte Plastice la Timişoara. Și-a definitivat studiile la Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, în anul 1969 şi încă din studenţie s-a dedicat cuvântului scris, când a devenit redactor-şef adjunct la revista „Forum Studenţesc”.

”Poetul. Un donator de sânge la spitalul cuvintelor”

Acum 50 de ani, în anul 1968 a debutat în proză. Începând cu anul 1970 se stabileşte în oraşul de pe Bârzava şi devine redactor al ziarului „Flamura“ din Reşiţa (1970-1989). Din 1971 conduce cenaclul literar „Semenicul” (înfiinţat în 1949) şi coordonează editarea revistei „Semenicul”. Creează Editura Semenicul în anul 1990.

Lucrează ca redactor-şef al ziarului „Timpul” între 1990 şi 1993, apoi ocupă funcţia de director al Editurii „Timpul” (din 2004 redenumită Tim) şi redactor-şef al revistei „Semenicul”. Colaborează la diverse reviste de prestigiu din judeţ şi din ţară, scrie şi editează cărţi şi reviste – peste 500 de titluri editate până în prezent. După propriile mărturisiri, Gheorghe Jurma a manifestat prin scrierile sale două preocupări esenţiale: pe de o parte literatura şi cultura Banatului, iar pe de altă parte, marile valori ale culturii române.

Istoric, critic literar, prozator, poet, publicist, editor şi animator permanent al vieţii literare cărăşene, Gheorghe Jurma , autorul dicţionarului personalităţilor culturale din Caraş-Severin, este el însăși o Personalitate a Banatului de Munte și a României.

Gheorghe Jurma a fondat sau a coordonat diverse publicaţii, printre care „Flamura“, „Timpul“, „Semenicul“, „Caraş-Severinul“, „Almanahul presei şi tiparului“, „Albatros“, „Almăjana“, „Bocşa culturală“ sau „Nedeia“.
Din anul 1993 este directorul Editurii Tim și în cadrul editurii sale sau în alte edituri, a publicat peste 500 de volume de poezie, proză, critică şi istorie literară.

În anul 2000, Gheorghe Jurma a fost distins cu Medalia comemorativă „Mihai Eminescu“ pentru cărţile dedicate Luceafărului poeziei românești şi pentru colecţia inaugurată la Reşiţa. A lansat multe colecţii editoriale care să popularizeze locurile şi valorile acestei zone în ţară şi peste hotare: „Descoperirea Banatului“, „Itinerare turistice în Munţii Banatului“, „Drumul apelor“, studii, monografii, eseuri despre scriitorii de azi. Din 2009 este cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa, iar de-a lungul vremii i s-au mai acordat diferite distincţii locale, printre care „Marele Premiu al Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici“, titlul de senior al culturii cărăşene, precum şi premii speciale ale Uniunii Scriitorilor, Filiala Timişoara.

Dintre volumele publicate de Gheorghe Jurma amintim: Mic dicţionar al personalităţilor culturale din Caraş-Severin (1976), Presa şi viaţa literară în Caraş-Severin (1978), Banatul şi Eminescu (1989), Descoperirea Banatului (1994), Eminescu, gând şi cânt (1998) ş.a. De asemenea, a colaborat la scrierea volumelor Caraş-Severin – monografie (1981) şi Reşiţa de altădată (1996), cu reviste precum „Flamura”, „Generaţii”, „Drapelul Roşu”, „Orizont”, „Luceafărul”, a avut prezenţe în volume colective.

George Călinescu definea poezia ca pe „un mod ceremonial, ineficient de a comunica iraţionalul, este forma goală a activităţii intelectuale. Ca să se facă înţeleşi, poeţii se joacă, făcând ca şi nebunii, gestul comunicării fără să comunice, în fond, nimic, decât nevoia fundamentală a sufletului uman de a prinde sensul lumii”, Gheorghe Jurma dă un sens lumii noastre, ca o mărturisire de credință pentru ce zidește în sufletul românesc: Frumosul !

Gheorghe Jurma este cetăţean de onoare al Reşiţei şi al Caraş-Severinului, dar mai ales Cetățean de Onoare al unui teritoriu universal, Cultura.

Și dacă Mihai Eminescu afirma că poezia este ,,trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos”, astăzi cu prețuire, La mulți ani, Gheorghe Jurma și mulți trandafiri în buchetul vieții.

Epilog: „Poetul. Un donator de sânge la spitalul cuvintelor”.Lucian Blaga

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

În această seară, ora 22, la emisiunea „Între Noi.Rămâne între noi”, alături de omul de cultură Erwin Josef Ţigla vom dedica Maestrului Gheorghe Jurma, toate gândurile noastre frumoase!