La peste un deceniu de la închiderea minei, un oraş din Caraş-Severin se luptă să supraviețuiască

Oraşul Anina, unul dintre cele mai mari centre economice ale României înainte de 1990, “geme” acum după investitori şi forţă de muncă.

Lipsa locurilor de muncă rămâne principala problemă a orașului Anina din Caraş-Severin, care pare să fi ajuns într-o situație fără ieșire, după închiderea minei în urma tragicului accident din 2006. Rămas fără principala sursă de venit, administrația locală face de câţiva ani eforturi uriaşe pentru atragerea de investitori, demersuri care însă nu au fost încununate de succes, cel puțin până la această oră, a subliniat pentru Radio Reşiţa primarul urbei, Gheorghe Românu în emisiunea “Ascultă cum te ascult”, realizată de Laura Sgaverdea:

“În 5 ani de zile am avut austrieci, nemţi, suedezi şi chinezii au venit, dar aşa cum au fost până acum mastodonţi, intreprinderi mari, nu se vor mai înfiinţa pe raza oraşului Anina.”

Gheorghe Românu spune că oferă chiar beneficii investitorilor care îi trecut pragul, doar că aceştia se răzgândesc repede şi se (re)orientează către alte localităţi, tocmai din cauza poziţionării geografice a oraşului:

“Avem chiar şi un program de minimis prin care sunt scutiţi de unele taxe şi impozite. Îi ajutăm cu terenuri, am achiziţionat chiar şi clădiri, am mers pe varianta reparării lor şi oferirii pe gratis pe o perioadă îndelungată de timp tocmai pentru să poată să-şi pornească o afacere. Nişte elveţieni tocmai i-am pierdut din cauza poziţionării oraşului pe motivul transportului că pe linia ferată nu se putea transporta producţia; era vorba de peleţi. I-am pierdut efectiv, s-au dus înspre Caransebeş.”

Drept urmare, o mare parte din populația Aninei, nevoită să se reorienteze, a ales să își caute norocul peste hotare, lucru ce îngrijorează administraţia oraşului care îşi doreşte ca tinerii absolvenţi să aibă unde muncii şi să rămână acasă:

“Să nu uităm că în fiecare an la noi termină 50-60 de elevi liceul. Şi pentru aceşti copii îmi pare rău că lor trebuie să le asigurăm în primul rând câte un loc de muncă să nu mai plece din oraş.”

Administrația locală, a mai spus Gheorghe Românu, mizează pe viitor pe creșterea atractivității turistice a zonei și implicit dezvoltarea serviciile turistice complementare, creând astfel noi posibile locuri de muncă. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles