Atenţie! Preparatele culinare din noaptea de Revelion ne pot băga în spital

Sărbătorile de iarnă reprezintă un motiv de bucurie, perioada în care familia se reuneşte în jurul mesei tradiţionale. Sărbătorile de iarnă vin și cu meniuri bogate în grăsimi. Știm cu toții că nu este Revelion fără sarmale, fripturi sau cozonac. Ademeniți de atâtea bunătăți, mulți dintre oameni uită să se gândească la sănătate.

Deoarece mâncarea tradiţională românească este destul de calorică, medicii ne atrag atenţia să fim cumpătaţi şi spun că se poate mânca sănătos şi cu asemenea ispite, cu condiţia de a respecta câteva reguli. Regula de aur este să mâncăm eşalonat, în reprize şi fără a amesteca felurile, totodată, fără graba de a termina totul.

De aceea, trebuie să aveți grijă la această trecere. Medicii atenționează că în primele zile după post este nevoie să mâncați echilibrat: câte puțin, dar la fiecare 2-3 ore.

Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de iarnă ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat, iar între mese să se facă o pauza de cel puţin trei ore. Este recomandat ca toate aceste alimente să fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales că această avalanşă de mancare este consumata în doar trei patru ore, ceea ce nu se întamplă în mod curent”, a precizat medicul diabetolog Caius Diaconescu.

Preparatele de Revelion, combinate cu tuica si vin, urmate de cozonac sunt un adevarat „bombardament gastronomic” chiar şi pentru cei cu antrenament în ale mâncării, de acea este nevoie de moderaţie!

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles