Este risc mare de producere a avalanşelor în Munţii Făgărăraş, unde în ultimele 24 de ore a nins, iar stratul de zăpadă a crescut, măsurând, luni, 122 de centimetri. Şi în Bucegi riscul de avalanşă este însemnat, potrivit meteorologilor.

Stratul de zăpadă a crescut cu 3-5 centimetri în zonele înalte şi a scăzut în zonele joase cu 3-6 centimetri, măsurând 122 de centimetri la Bâlea-Lac.

În Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1800 de metri este risc mare de producere a avalanşelor. Ninsorile moderate din ultimele 48 de ore însoţite de vânt puternic din sector nord-vestic, mai ales la altitudini înalte, au generat numeroase plăci de vânt, în special pe versanţii estici şi sudici, astfel că în profunzime, sunt prezente cristale faţetate, intercalate între crustele mai vechi de gheaţă.

„Creşterea accentuată a temperaturilor însoţită de insolaţie, va umezi stratul de zăpadă la suprafaţă şi va genera curgeri superficiale, care pot angrena cu uşurinţă şi în mod spontan stratul de zăpadă preponderent pulver, întâlnit în acest moment în primii 30-50 centimetri de la suprafaţă. O supraîncărcare, chiar şi slabă, a stratului (turişti schiori etc) va accentua riscul declanşării avalanşelor de dimensiuni medii (şi chiar mari în zonele în care sunt create acumulări mai importante), prin alunecarea zăpezii puţin consolidate din partea superioară a stratului peste straturile mai vechi”, arată meteorologii.

Potrivit meteorologilor, pe pantele înclinate, chiar şi în condiţii de slabe supraîncărcări, zăpada puţin consolidată din partea superioară a stratului va putea aluneca cu uşurinţă peste straturile mai vechi, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii.

Sursă: Agerpres