Ascultă Radio România Reșița Live

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Tradiția tăierii porcului în Ajunul Crăciunului pe Valea Cernei s-a păstrat și în acest an pe esplanada Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane, unde astăzi s-au adunat numeroși turiști din țară, dar și români veniți  din alte colțuri ale Europei pentru a vedea la fața locului cum se face POMANA PORCULUI în Banat, manifestarea ajungând la cea de-a IV-a sa ediție!

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Articol editat de Smadu Paul-Sever, 24 decembrie 2017, 19:57

Acțiunea a fost inițiată în urmă cu patru ani de proprietarul Hotelului Roman – Petru Toma tocmai pentru păstrarea acestei tradiții, dar și pentru ca turiștii din alte zone ale țării să cunoască obiceiurile acestor locuri! Dealtfel, sunt turiști care participă încă de la primele ediții la acest eveniment, programându-și sejurul astfel încât să fie prezenți la această manifestare pe Valea Cernei, continuând să petreacă aici atât sărbătoarea Crăciunului, cât și noaptea de Revelion!

Deorece condițiile nu permit sacrificarea porcului pe esplanadă, animalul a fost adus tăiat, iar etapele următoare s-au desfășurat sub privirile celor interesați, unii turiști chiar implicându-se în activitățile specifice pregătirii porcului pentru tranșare! După ce animalul a fost pârlit și spălat, șoriciul s-a aflat la mare căutare, mai les că era servit proaspăt, direct de la sursă! Până la pregătirea propriu-zisă a pomanei, cei preznți au servit din produsele deja preparate, de la jumări și slăninuță, la caltaboși, cârnați și alte bucate, udate cu vin fiert și răchie fiartă cu nucă și piper! În acest timp, porcul – agățat încă în cârlige – a fost tranșat, iar cele mai bune părți au ajuns în ceaunul pregătit pentru fierbere! Cum doritorii să guste din delicioasa pomană a porcului au fost mulți, ceaunul s-a dovedit destul de mic, astfel că totul a fost repede porționat și consumat! Și pentru ca atmosfera de sărbătoare să fie completă, pe toată durata evenimentului au răsunat colinde specifice Crăciunului!

„Ne bucurăm că avem turiști care participă pentru a patra oară la această frumoasă tradiție! În afara bucatelor tradiționale pregătite, evenimentul cuprinde și un frumos concert de colinde!  În zilele anterioare – pentru că știam că vor coborî turiștii și va trebui să-i servim la prima oră – porcul pe care îl vedeți în curs de pregătire va fi servit sub formă de fripturi la grătar, iar preparatele tradiționale sunt realizate de bucătarii noștri, care sunt bucătari deosebiți!  Cu siguranță aceasta va deveni o manifestare de tradiție și totodată încercăm să-i dăm noi valențe în anii care vor veni! Le doresc tuturor ascultătorilor dumneavoastră sărbători fericite și un 2018 cât mai bun!”, ne-a declarat Petru Toma – inițiatorul acestui eveniment.

„Mă simt foarte bine, este excelent aici! În fiecare an face domnul Toma o tradiție care în alte părți nu se mai întâlnește! Se cam pierd tradițiile în țara noastră și e păcat! Am mai fost și la edițiile trecute, iar atmosfera în acest an este foarte plăcută, recomand tuturor să vină în fiecare an la tăierea porcului! E o atmosferă de vis!”, ne mărturisește un turist din București. „Am fost și anul trecut, am revenit în acest an, proprietarii acestui hotel se ocupă de atmosferă, să ne simțim bine, să trăim sărbătoarea! Până la urmă, sărbătoarea Crăciunului e importantă! Chiar asta ne-am dorit, de asta am revenit, sunt puțini care oferă această sărbătoare! Este miracolul Nașterii Domnului, dar este și animalul acesta și pentru asta am venit, să trăim acest moment minunat! Nu am mai întâlnit așa ceva în alte locuri din țară, ni se pare un miracol!”, ne-a declarat o turistă din Capitală. „Este o atmosferă absolut românească, absolut tradițională, ne bucurăm că sunem în al doilea an aici, venim de departe, de la Viena și știți că românii plecați departe trăiesc altfel, suntem un pic mai emoționați, mai încântați de tradiția și mai ales de natura noastră românească și munții ne spun totul!  NU știu dacă arată altfel porcul românesc de cel vienez, dar are gustul altfel! Asta e tradiția românească și o respectăm și ne bucurăm în fiecare an! Sărbători fericite tuturor românilor și mult spor în tot ce ăși doresc!”, ne-a declarat o turistă româncă stabilită în Austria.

Paul-Sever SMADU

Obiceiuri de Crăciun, în lumea satului din Banat: Sărbătoarea naşterii Domnului la Rusca Montană
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 15:00

Obiceiuri de Crăciun, în lumea satului din Banat: Sărbătoarea naşterii Domnului la Rusca Montană

Tradiţii autentice de Crăciun la Rusca Montană, păstrate din generaţie în generaţie An de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, locuitorii...

Obiceiuri de Crăciun, în lumea satului din Banat: Sărbătoarea naşterii Domnului la Rusca Montană
Peste zece tone de petarde și artificii au fost descoperite în Arad
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 14:04

Peste zece tone de petarde și artificii au fost descoperite în Arad

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Arad au confiscat peste zece tone de petarde și artificii. Impresionanta...

Peste zece tone de petarde și artificii au fost descoperite în Arad
Crăciun cu speranță pentru copiii cu diabet din Caraș-Severin. Medicul Mihaela Dalea continuă tradiția faptelor bune
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 13:43

Crăciun cu speranță pentru copiii cu diabet din Caraș-Severin. Medicul Mihaela Dalea continuă tradiția faptelor bune

În pragul sărbătorilor de Crăciun, medicul specialist în diabet și boli de nutriție, Mihaela Dalea, continuă o tradiție devenită deja...

Crăciun cu speranță pentru copiii cu diabet din Caraș-Severin. Medicul Mihaela Dalea continuă tradiția faptelor bune
Spitalul Județean de Urgență Reșița, pregătit pentru sărbători. Gărzi suplimentate și stocuri de medicamente asigurate pentru minivacanța de Crăciun
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 13:25

Spitalul Județean de Urgență Reșița, pregătit pentru sărbători. Gărzi suplimentate și stocuri de medicamente asigurate pentru minivacanța de Crăciun

Cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Reșița sunt la datorie și în zilele de sărbătoare. Pentru minivacanța de Crăciun,...

Spitalul Județean de Urgență Reșița, pregătit pentru sărbători. Gărzi suplimentate și stocuri de medicamente asigurate pentru minivacanța de Crăciun
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 13:14

Ajutoare de urgență aprobate pentru familii din Caraș-Severin

Ajutoare de urgență aprobate pentru familii din Caraș-Severin. Guvernul României a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență destinate...

Ajutoare de urgență aprobate pentru familii din Caraș-Severin
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 11:59

Programul Regional Vest dezvoltă comunitățile din patru județe

Comunitățile din cele patru județe ale regiunii au contractat în 2025, proiecte europene în valoare de peste 𝟗𝟓𝟕 𝐝𝐞...

Programul Regional Vest dezvoltă comunitățile din patru județe
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 10:55

„Muzică pentru Viață” 2025 se încheie cu un mesaj puternic de solidaritate

„Muzică pentru Viață” 2025 se încheie cu un mesaj puternic de solidaritate. Comunitatea a reuşit să strângă 314.225 de lei pentru primul...

„Muzică pentru Viață” 2025 se încheie cu un mesaj puternic de solidaritate
Actualitate miercuri, 24 decembrie 2025, 10:51

Investiție majoră în energia Reșiței: centrală electrică pe gaz natural de 100 MW

Investiție majoră în energia Reșiței: Centrală electrică pe gaz natural de 100 MW, realizată de o companie din grupul PPC România Reșița...

Investiție majoră în energia Reșiței: centrală electrică pe gaz natural de 100 MW