[AUDIO] Diabetul, boală incurabilă care fură copilării!

Diabetul insulino-dependent, este boala care fură copilării! Pentru majoritatea dintre noi, copilăria a fost sau este o perioadă lipsită de griji şi responsabilităţi. Pentru alţi copii, însă, această perioadă înseamnă şi trei sau patru injecţii pe zi, pastile cu pumnul şi mesele la intervale regulate de timp. În plus aceştia îşi permit să admire dulciurile sau fructele gustoase doar în vitrine!

Pentru copiii diagnosticaţi cu diabet, insulina este cea care a luat locul dulciurilor, iar aparatul cu care îşi măsoara glicemia a înlocuit de cele mai multe ori… jucăriile! Diabetul este o povară greu de suportat pentru copii, mai ales atunci când aceştia conştientizează că sunt diferiţi faţă de ceilalţi, care de cele mai multe ori îşi permit luxul de a mânca o ciocolată în pauza mare. Sunt copii la grădiniţă care au ajuns să utilizeze seringa cu insulină mai abil decât creionul…şi continuă să lupte!

O luptătoare este şi Bianca din Bacău în vârstă de 12 ani. Fetiţa a aflat la un control medical de rutină că suferă de o boală incurabilă. Deşi nu i-a fost uşor, a primit sprijin din partea parinţilor şi a medicilor cu suflet mare de la Centrul Medical Cristian Şerban din Buziaş si a învăţat să trăiască altfel, dar cu zâmbetul pe buze.

Nu puteam să realizez în prima săptămână, nu ştiam nimic despre această boală dar cu timpul mama mi-a explicat ce înseamnă diabetul, m-a ajutat şi am început să mă documentez despre această boală incurabilă. Am început să mănânc la ore fixe, să-mi cântăresc mâncarea. Pentru mine Centrul de la Buziaş este foarte important, aici învăţ lucruri importante şi am mulţi prieteni. Practic la Buziaş am învăţat să-mi fac singură insulina. Eu aveam o fobie de injecţii, la început m-a cuprins frica şi am crezut că nu o să pot niciodată să-mi administrez insulina, dar cu multe încurajări din partea părinţilor, a medicilor su suflet mare de la Buziaş, am reuşit… şi cu timpul a devenit un mod de viaţă! Nu spun că e uşor dar am învăţat să-mi controlez poftele ştiu că nu am voie să mănânc dulciuri, gust din cele pentru diabetici dar atât, sunt foarte exigentă pentru că ştiu că în joc este sănătatea mea şi nu abuzez de nimic. Acum sunt un copil optimist, plin de viaţă şi mă bucur că pot să-i încurajez şi pe ceilalţi copii care suferă de această boală şi ei trebuie să lupte pentru că viaţa e frumoasă şi merită trăită”, ne-a declarat cu maturitate copila de doar 12 ani.

Peste 4.000 de copii au fost diagnosticaţi cu diabet în România, dublu faţă de acum zece ani, iar numărul continuă să crească. De acea a venit timpul sa tragem impreuna un semnal de alarma. Vino la Căsuţa de Sticla din 17 decembrie şi donează din puţinul tău copiilor care suferă de boli incurabile din Centrul Cristian Şerban din Buziaş. Nu rămâne indiferent, în faţa acestor poveşti dramatice pe care le puteţi asculta zilnic pe frecvenţele Radio Reşiţa.

Şi tu poti face minuni!

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles