Orchestra Naţională Radio celebrează Ziua Naţională a României, vineri, 1 decembrie, printr-un concert extraordinar la Sala Radio, începând cu ora 19:00.

Rapsodia română nr. 1 de George Enescu va fi interpretată în deschiderea programului, iar invitaţii sunt nume de rezonanţă ale scenei muzicale naţionale: dirijorul Vlad Conta şi pianistul Viniciu Moroianu. Pe afiş se mai află Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de R. Schumann şi Simfonia nr. 7 în la major, op. 92, de L. van Beethoven.

Dirijor principal al orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti din 2001, Vlad Conta are un vast repertoriu de operă şi balet, dar şi din zona vocal-simfonică, şi a colaborat, de-a lungul carierei, ca dirijor invitat, cu orchestre de primă mărime din Europa şi Statele Unite. Cu aproape 1.000 de apariţii scenice în concerte şi recitaluri în România şi peste hotare, pianistul Viniciu Moroianu are în palmares numeroase premii şi distincţii la concursuri naţionale şi internaţionale de pian şi este profesor la Catedra de Pian a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Cu prilejul concertului, Editura Casa Radio a organizat două momente speciale: lansarea albumului Dinu Lipatti – Compozitor şi o sesiune de autografe Viniciu Moroianu.

Albumul Dinu Lipatti – Compozitor este un omagiu adus marelui muzician român de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani în martie 2017, cel pe care Paul Dukas îl numea „al doilea Enescu”. Compact-discul cuprinde patru lucrări reprezentative din creaţia lui Dinu Lipatti, primele două – datate 1943, avându-l ca interpret chiar pe autor: este vorba de Sonatina pentru mâna stângă şi Concertino în stil clasic, a doua înregistrare fiind realizată de Lipatti în compania Orchestrei de Cameră din Berlin, condusă de Hans von Benda. Albumul mai cuprinde Fantezia pentru pian solo (interpretată de Viniciu Moroianu) şi Suita simfonică Şătrarii (în varianta Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Horia Andreescu). Lansarea albumului va avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului, cu participarea lui Viniciu Moroianu şi a muzicologilor Monica Isăcescu şi Ştefan Costache, realizatori Radio România Muzical, autorii prezentării albumului. Al doilea moment consacrat albumului Dinu Lipatti – Compozitor va avea loc la finalul serii, când Viniciu Moroianu va veni alături de spectatori, în foaierul central al Sălii Radio, pentru a acorda o sesiune de autografe pe acest album de referinţă.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.