Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bali, Republica Indonezia, că, în conformitate cu datele oferite de autoritățile locale, vulcanul situat pe muntele Agung a erupt în seara zilei de 21 noiembrie 2017, norul de fum şi de cenuşă vulcanică ridicându-se la aproximativ 700 m înălţime.

Gradul de alertă este menţinut la nivelul III (atenţionare). Aeroportul internaţional Ngurah Rai din Denpasar este deschis.

Zona de restricţie în jurul vulcanului este menţinută la 6-7,5 km.

Autorităţile locale menţionează că situația este dinamică, evoluțiile fiind sub supraveghere permanentă, existând posibilitatea apariţiei unor noi restricţii în diferite zone din jurul vulcanului.

Cetăţenii români aflați în zonă sunt rugaţi să se informeze în permanenţă privind datele oferite de autorităţile indoneziene (Ministerul Energiei şi Resurselor Minerale – Agenţia pentru Vulcanologie (CVGHM) pe site-ul https://magma.vsl.esdm.go.id/vona/ și să consulte site-ul Ambasadei României la Jakarta, media locale și să urmeze indicațiile autorităților indoneziene din Bali.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Indonezia: +62213154362, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice al României la Jakarta: +628111096283.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://jakarta.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.