Depunând trei proiecte la ultima sesiune de licitaţii organizată de Ministerul Culturii, Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad s-a calificat cu proiectul „Biblioteca de literatură arădeană de azi” şi a obţinut o finanţare de aproape 30.000 de lei.

Este oportun ca literatura locală, în primul rând, să fie susţinută şi promovată, de aceea va fi creată o „Bibliotecă de literatură arădeană de azi”, atât pe rafturile cât şi pe website-ul instituţiei. Această activitate presupune crearea unei baze de date de autori arădeni în viaţă, recunoscuţi şi care publică în mod activ, precum şi crearea de servicii online noi: aplicaţie web de market de ebook-uri adresată cititorilor şi o platformă de auto-publicare dedicată autorilor.

„Implementarea şi metodologia implementării proiectului este o inovaţie la nivel naţional. La finalizarea acestui proiect, biblioteca noastră se va număra printre primele instituţii publice din România care propun un market de ebook-uri şi o platformă de autopublicare.
Bazându-ne pe experienţa acumulată, pe relaţiile formate în urma programelor precum „Galeria Scriitorilor Arădeni”, „Biblioteca de Teatru Nou”, „Personalităţi Arădene”, precum şi implicarea în festivalurile „Zile şi seri de literatură Doinaş” şi „Discuţia secretă”, biblioteca noastră doreşte să continue şi să dezvolte activităţile de promovare a valorilor locale.

De asemenea, adaptarea la cerinţele publicului dar şi la noile tehnologii ne motivează să derulăm acest proiect folosind o metodologie si o infrastructură inovativă, orientătă înspre publicul tânăr. Ne bazăm şi pe experienţa acumulată în proiectele „Biblionet” şi „Biblioteca de aplicaţii”, care deşi au abordat obiective diferite, cu mai mică valoare culturală, au creat un precedent de succes prin împletirea educaţiei non-formale şi a noilor tehnologiii.
Proiectul conţine de asemenea un atelier practic de utilizare a platformei de autopublicare şi întilniri bilunare cu autorii care si-au publicat opera prin platforma de autopublicare şi marketul de ebookuri” a precizat responsabilul de proiect Marius Stoica.
Trebuie menţionat că un alt proiecţ despre promovarea Marii Uniri în rândul tinerilor, a obţinut un puctaj de 85,67, situându-se pe poziţia secundă sub linie, foarte aproape de limita de eligibilitate.

Redacția Radio Reșița