Arad: Conferință “Trecut comun – viitor european”, despre relațiile dintre români și maghiari în anul Centenarului

Primăria municipiului Arad împreună cu Mișcarea Charta XXI, condusă de fostul europarlamentar creștin-democrat maghiar Laszlo Surjan, a organizat sâmbătă conferința intitulată “Trecut comun – viitor european”, dedicată relațiilor dintre români și maghiari în contextul aniversării în România a Centenarului Marii Uniri de la 1918.

“Aniversarea centenarului Marii Uniri va fi un bun prilej pentru a ne gândi la ce vom face în următorii 100 de ani împreună. Vreau să fiu fericit cu prietenul și vecinul meu, iar când prietenul și vecinul meu sărbătorește vreau să-i fiu alături. Și cu drag aș vrea să fac eu o sărbătoare încât să poată participa și prietenul și vecinul meu. Vrem să menținem acest standard al relațiilor noastre, să arătăm valorile în care credem și atunci 2018 va fi un an frumos pentru toată lumea”, a spus primarul Gheorghe Falcă, într-o conferință de presă organizată în contextul evenimentului.

La rândul său, Laszlo Surjan, președintele Mișcării Charta XXI, a spus că ideea organizării acestei conferințe la Arad, a pornit de la temerile legate de faptul că anul 2018 va abunda de evenimente dedicate aniversării Marii Uniri, dar în loc să fie un an al împlinirii, ar putea fi unul al ostilității. El a adăugat că primele semnale în acest sens fiind date chiar la începutul acestui an, de către cei 84 de membri ai Academiei Române, care au lansat un mesaj xenofob, antimaghiar, iar acestea nu au fost, din păcate, singurele manifestări de acest gen.

“Noi, membrii Mișcării Charta XXI am ținut să organizăm această conferință cu puțin timp înainte de a păși în anul centenarului care va abunda de evenimente dedicate aniversării Marii Uniri. Trebuie să înțelegem că ceea ce reprezintă pentru o parte bucurie, pentru partea cealaltă va reprezenta tristețe. Trebuie să acceptăm bucuria unui grup și să înțelegem tristețea celuilalt”, a afirmat Laszlo Surjan.

El a subliniat rolul important pe care trebuie să îl joace toleranța în această situație delicată.

“Dacă această toleranță nu va câștiga teren, vom face o problemă mai mare dintr-o problemă mai mică. De multe ori există misiuni imposibile. Perioada în care ne aflăm acum este înaintea unei sărbători, Centenarul României, în care există multă responsabilitate, dar și un pericol enorm. Sper că vom reuși să găsim o soluție la această problematică. De aici, de la Arad, dorim să plece un mesaj clar către București sau Budapesta, acela că vom reuși să găsim o soluție și vom reuși să ne respectăm reciproc. De aceea trebuie să observăm că în această perioadă trebuie ca ambele părți să se respecte reciproc și să realizeze că au o responsabilitate uriașă”, a mai spus președintele Mișcării Charta XX.

Și Gabriel Andreescu, activist român pentru drepturile omului și specialist în domeniul științelor politice, membru al Mișcării Charta XXI , a afirmat că Aradul, orașul în care a fost gândită Marea Unire, trebuie să trimită un mesaj clar atât spre București cât și spre Budapesta. “Urmează un an important, privit diferit de români și maghiari. Trebuie să ne amintim care sunt lucrurile care ne leagă și cât de importantă este pacea dintre noi”, a concluzionat Gabriel Andreescu.

În cadrul evenimentului găzduit de Sala Regele Ferdinand au mai susținut alocuțiuni Smaranda Enache, fondatoare și co-președinte executiv al Ligii Pro Europa, Makai Bela, Miskolczy Ambrus și Szokoly Elek.

Mișcarea Charta XXI este o inițiativă civică lansată de către fostul europarlamentar creștin — democrat maghiar Laszlo Surjan, pentru încurajarea reconcilierii între popoarele din Europa Centrală și de Est. Organizația promovează periodic mese rotunde la care sunt invitate asociații și ONG-uri de profil din Ungaria, Slovacia, Serbia, Croația, Ucraina, Slovenia și România.

Alegerea Aradului ca oraș gazdă a conferinței ‘Trecut comun — viitor european’ s-a făcut în contextul în care în 2015 municipiul a primit “Premiul pentru Reconciliere și Cooperare” din partea Mișcării Charta XXI, iar un an mai târziu primarul Gheorghe Falcă era distins cu medalionul ‘Jean Monet’, pentru implicarea în procesul de reconciliere din Europa Centrală și de Est, promovarea dialogului constant și deschiderea sinceră către valorile multiculturale.

De același autor

Related Articles