Râul Cerna a fost populat cu păstrăv indigen!

Silvicultorii de pe Valea Cernei au realizat recent o amplă acțiune de populare a râului Cerna cu puieți de păstrăv, care vor ajunge la maturitate peste câțiva ani și vor putea fi capturați de pasionații pescuitului! Acțiunea s-a desfășurat în coordonarea Direcției Silvice Reșița, care a efectuat acțiuni similare pe mai multe ape de munte din județul Caraș-Severin!

Reușita a fost de sută la sută și la finalul acțiunii nostre am reușit să populăm apa de munte a râului Cerna în totalitatea ei, în mai multe puncte și sperăm ca rezultatele să se vadă în viitor! Viitorul poate fi în următorii 2-3 ani, atunci când acest puiet de păstrăv indigen va ajunge la maturitatea de recoltare din partea pescarilor amatori și sportivi! Propunerea noastră a fost aceea de a revigora efectivul de pește de pe râul Cerna, în sensul în care an de an pescarii se înmulțesc și efectivele piscicole – rezultate în mod natural și regenerate în mod natural – nu știm cît poate față solicitărilor din partea pescarilor și atunci am hotărât ca suplimentarea efecivului de pește prin populări și repopulări cu puiet de păstrăv indigen să suplimentăm acest efectiv, astfel încât să fie suficient de mult pentru a se regenera în continuare, pentru a se înmulți în continuare și pentru a fi suficient de mult pentru pescarii amatori, care în acest an – vă spun! – au fost destul de mulți la număr!”, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – șeful Ocolului Silvic Băile Herculane.

Pentru introducerea puietului de păstrăv în apele râului Cerna a fost nevoie ca acesta să fie transportat în condiții speciale, pentru a se aclimatiza zonei în care va trăi, ne precizează ing. Grigore Bardac : “Am introdus în jur de 5.000 de puieți de păstrăv indigen, cu o greutate medie cuprinsă între cinci și șase grame pe bucată și toți s-au comportat excelent în apă atunci când au fost eliberați! Le-am făcut o aclimatizare a temperaturii apei, adică i-am transportat într-un hidrobion, într-un mijloc de transport special amenajat, iar atunci când i-am deversat, am făcut o aclimatizare a temperaturii apeicu cea din hidrobion, pentru a nu suferi un șoc termic! Efectul a fost pe măsură, în sensul că toți s-au comportat excelent și au plecat în voia lor în găsirea de noi teritorii!”

Puietul provine de la Păstrăvăria de la Brădișor (jud.Vâlcea), fiind achiziționat de Direcția Silvică Reșița, care a efectuat acțiuni de populare cu păstrăv pe mai multe râuri de munte din județul Caraș-Severin. “Pe râul Cerna, acțiunea s-a desfășurat pe toată lungimea râului care aparține fondului piscicol al Ocolului Silvic Băile Herculane, până la km.36 pe Valea Cernei! Peste trei ani vă voi invita la pescuit – bineînțeles, în mod sportiv! – în orarul permis și în cantitățile și dimensiunile permise de etica sportivă de pescuit!”, ne mărturisește șeful silvicultorilor de pe Valea Cernei.

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles