[FOTO] Părintele Mihai Ciucur: Radio Reșița este vocea de încredere a județului Caraș-Severin

Motto:„Fii cât mai bun, căci doar asta îţi rămâne.” Ralph Waldo Emerson     

Astăzi 10 noiembrie, la primele ore ale dimineții, la Centrul de Transfuzii Sanguine din municipiu vor veni să  doneze atât voluntarii de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte alături de sufletul lor, Părintele Mihai Ciucur, dar și preoții din Protopopiatul Reșița și cei din Anina, împreună cu partenerii Asociației Din inimă pentru inimă”, dar și reșițeni  care s-au alăturat demersului umanitar „Împreună dăruim viață”, în penultima zi de campanie. Luni 13 noiembrie este ultima zi alocată donării de sânge în cadrul campaniei desfășurate în municipiul de pe Bârzava.

Radio România Reșița, în calitate de principal partener media al campaniei, susține acest demers umanitar solidarizându-se cu toți cei care știu că sângele înseamnă viață.  Donarea de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular şi creşte imunitatea organismului, iar dincolo de beneficiile pentru sănătate, fiecare donare de sânge poate salva trei vieţi.

„Ce este bunătatea? O frumusețe pe care o percepi direct cu sufletul.”

În cursul acestei săptămâni au donat voluntarii de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Reșița, preoți, credincioși, cărora li s-a alăturat echipa de handbal C.S.M.Școlar din municipiu.Deasemenea au fost organizate și două campanii mobile în județ, respectiv la Bozovici, marți 7 noiembrie și la Moldova-Nouă, joi 9 noiembrie, organizate de filialele A.T.O.R Valea Almăjului și Moldova Nouă, în parteneriat cu Asociația Din inimă pentru inimă” și localnici.

Următoarea caravană va avea loc luni, 13 noiembrie, la Oravița, urmând localitățile Oțelu- Roșu și Caransebeș, unde filialele A.T.O.R din localitățile menționate împreună cu membri comunităților vor dona sânge și bonurile aferente pentru a sprijini această campanie umanitară.

Oamenii, din tot județul, vin   cu sufletul deschis alături de tinerii voluntari de la A.T.O.R., solidarizându-se cu scopul nobil al  acestui proiect „Împreună dăruim viață”.

Părintele Mihai Ciucur, sufletul și promotorul acestui demers, este mulțumit de desfășurarea campaniei, fiind convins că ecourile ei vor generaliza sentimentul de solidaritate umană, afirmând:

Da, este penultima zi de campanie organizată în Reșița, luni este ultima zi, desigur că se poate dona și după ziua de luni. Ne aflăm aproape de finalul unei campanii, zicem noi, reușite. Radio România Reșița ne-a însoțit și ne însoțește pe parcursul acestei campanii, care continuă, este abia la jumătate. Mulțumim radioului public pentru că de fiecare dată răspunde pozitiv invitaților noastre de a fi împreună și credem că rolul pe care îl are Radio Reșița, în general și în mod particular în această campanie, este foarte, foarte important pentru că este vocea de încredere a județului Caraș-Severin, transmite cu adevărat informațiile relevante și aduce în casele ascultătorilor și mesajele, dar și invitația spre  a veni împreună la această campanie „Împreună dăruim viață”

 

Acest proiect umanitar are două părți: acțiunea de donare de sânge propriu-zisă şi a bonurilor primite pentru achiziţia de alimente, iar partea a doua presupune oferirea acestor alimente, dar şi a unor Biblii bătrânilor singuri din Reşiţa şi din judeţul Caraș-Severin.

Epilog:„Ce este bunătatea? O frumusețe pe care o percepi direct cu sufletul.”  Alexandru Vlahuță

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

În România mai puţin de 2% din populaţia adultă donează sânge. Ţara noastră se află astfel pe ultimele locuri, în Europa, la acest capitol.

Cine poate dona?

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 65 de ani, cu greutatea minimă de 58 de kilograme, în cazul femeilor, şi 60 de kilograme, în cazul bărbaţilor.

Cine nu poate dona?

Persoanele infectate cu virusuri hepatitice, cele care suferă din cauza HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele, persoanele anemice, persoanele hipo sau hipertensive, cele care poartă ochelari cu dioptrii +/- 4, NU pot dona sânge;

NU pot dona sânge nici femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele aflate în perioada menstruală.

Atenţie! Nu vor fi acceptate nici persoanele care au consumat alcool cu 24 de ore înaintea donării şi nici cele care au avut intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni.

Cât donez la o recoltare?

La o donare se recoltează 450 ml de sânge. Această cantitate se reface ca volum în câteva ore, iar celular în maximum două săptămâni.

Important! Înaintea donării vi se vor adresa întrebări legate de starea de sănătate şi vi se va face un scurt examen medical ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea.

Beneficiile pentru organism

O singură donare de sânge scade cu 30 la sută riscul de accident vascular sau paralizie. Prin donare creşte şi rezistenţa la traumatisme, iar organismul se va reface mai uşor în cazul unui eventual accident. Motivul? Organismul este deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Nu în ultimul rând, donarea de sânge creşte imunitatea.

Alte avantaje

– Orice donator are dreptul să primească un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate înainte de donare;

– Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Cei care donează sânge periodic au dreptul la:

– un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an;

– un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit sau vreun sindrom anemic cauzat de donările repetate.

Pe cine ajută sângele pe care l-am donat?

– Pacienţii care au nevoie de sânge sunt, în general, cei care suferă de anemii, cancer sau leucemii, hemofilie (tulburări de coagulare a sângelui) sau arsuri.

Cele mai citite

Related Articles