sit arheologic TimisoaraZidurile unei clădiri care ar fi putut fi o veche baie turcească, o parte dintr-un sistem de canalizare realizat de austrieci, postamentul unei statui şi diverse obiecte din perioada ocupaţiei otomane au fost descoperite de arheologi pe şantierul deschis în Piaţa Libertăţii din Timişoara.

Arheologul Dorel Miclea, cel care conduce şantierul arheologic din Piaţa Libertăţii din Timişoara, a declarat că, de la începerea lucrărilor de amenajare a centrului istoric în această piaţă, au fost descoperite urme ale unor clădiri, precum şi mai multe obiecte. Potrivit acestuia, până în prezent cea mai importantă descoperire este reprezentată de zidurile unei clădiri care ar putea fi o baie turcească.

„În colţul de nord-est al pieţei s-au descoperit zidurile unei clădiri, probabil vorbim de băile turceşti. Clădirea are mai multe încăperi, pavate cu dale de cărămidă, unele dintre încăperi fiind hexagonale. Se văd urmele unor pilaştri, probabil susţineau acoperişul, precum şi blocuri mari de piatră ce se aflau probabil la intrarea în clădirea principală”, a declarat Dorel Miclea.

Arheologul a explicat că deocamdată nu se ştie ce suprafaţă are clădirea descoperită, deoarece săpăturile nu s-au finalizat.

„Încă nu ştim ce suprafaţă are clădirea deoarece o parte bună din această clădire se află sub pavimentul actualei străzi Lucian Blaga. Tot acest sector va fi dezgolit în curând, probabil în următoarea săptămână, în funcţie de constructor, cum îşi coordonează lucrările”, a spus arheologul.

Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei a început la sfârşitul lunii octombrie, fiind făcută de firma Romprest. Proiectul prevede reamenajarea pieţelor Libertăţii şi Sfântul Gheorghe, iar zece străzi vor deveni pietonale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei.

Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35 la sută, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65 la sută, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibilă este de 12.410.137,20 lei.