targul-de-fete-muntele-gaina-i61Câteva mii de persoane vor participa la acest sfârşit de săptămână la una dintre vele mai vechi manifestări populare din tradiţia românilor din zona Apusenilor, Târgul de Fete de pe muntele Găina, organizat în fiecare an înaintea praznicului de Sfântu Ilie. Târgul de Fete este atestat documentar din 1816, iar în anii ce au urmaţ zeci de tinere care doreau să fie peţite de feciori se prezentau în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie pe Muntele Găina. Zestrea pregătită cu ani înainte de familia fetelor era împachetată şi adusă în lăzi sculptate cu diferite motive florale pentru a fi prezentată tinerilor, care îşi aleg în aceeaşi zi viitoare soţie. Cununia avea loc chiar pe Muntele Găina deoarece localnicii consideră acest loc drept unul care aduce noroc şi fericire în noua căsnicie. Printre cei care au participat ca oaspeţi de onoare la deja celebra manifestare se numără şi prinţul Franz Joseph, dar şi fostul mare om politic I.C. Brătianu.

În acest an, manifestările vor începe, conform tradiţiei în localitatea Avram Iancu (fosta Vidra de Sus), cu o paradă a portului popular, etapa finală a concursului “Cultură pentru cultură” dedicată tinerilor din judeţ, iar seara Tulnicăresele din Avram Iancu, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, clasele Şcolii de Arte şi Meşteşuguri ale Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba, clasa de tulnicărese Cîmpeni şi clasa de dansuri populare din Sohodol. Tradiţia va fi uitată seara, atunci când e programat un concert de muzică uşoară, iar ulterior de discotecă şi foc de artificii.

Duminică, ziua tradiţiei

Partea artistică a Târgului de Fete va debuta mâine, urmând ca în aceeaşi zi, pe platou, să aibă loc Târgul Meşterilor Populari şi un concert folcloric susţinut de renumiţi interpreţi de muzică populară şi ansambluri folclorice din Alba Iulia, Calafat, judeţul Dolj, Beiuş, judeţul Bihor, şi Olari, judeţul Arad.