Liberalul Marcel Vela, de partea pensionarilor cărăşeni

In data de 3 octombrie 2017, in plenul Senatul Romaniei s-a votat cu 76 de voturi pentru, 21 de abtineri si 6 voturi impotriva, Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu toate ca Guvernul Romaniei a solicitat respingerea acestui proiect, desi Raportul Comisiei Senatului a fost favorabil, senatorii aproband toate amendamentele dezbatute.

Propunerea legislativa are ca obiect modificarea alin.(5) al art. 65, in sensul includerii in categoria persoanelor care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare si a persoanelor care au locuit cel putin 30 de ani in zone afectate de poluare in unele zone miniere sau centre siderurgice, cat si pe o raza de 8 km fata de aceste localitati.

Masura are un caracter reparatoriu fata de toate persoanele care intr-o perioada neintrerupta de 30 de ani au avut de suferit in urma poluarii din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau emisii de gaze cu efect de sera, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor si clor, feldspat si siliciu sau de radiatii cu minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent si hexavalent, a pulberilor metalice si/sau de cocs metalurgic precum si a emisiilor de amoniac si derivate.

Senatorul Ion Marcel Vela, presedintele Filialei PNL Caras Severin, a propus un amendament care a fost votat cu majoritate de voturi prin care au fost introduse astfel in lista localitatilor care beneficiaza de aceasta masura reparatorie si municipiul Resita, orasele Otelu Rosu, Anina si Moldova Noua si comunele Armenis si Ciudanovita din judetul Caras Severin.

Legea urmeaza sa fie transmisa pentru analiza si dezbateri si la Camera Deputatilor.

De același autor

Related Articles