România exportă energie prin Caraș-Severin

176

Cele mai mari exporturi de energie le avem cu Serbia.

România continuă relațiile comerciale cu Serbia, în domeniul energetic. Anunțul a fost făcut la Reșița de ministrul de resort, Toma Petcu. Acesta a spus că a avut o întâlnire la Kladovo cu omologul său sârb, Aleksandar Antic, și au analizat împreună contractele aflate în derulare, dar și pe cele care urmează să se încheie.

Întâlnirea a fost mai mult decât o întrevedere oficială la nivel înalt, fiind o sesiune reală de lucru între cele două state, la care au participat și specialiști români și sârbi, a mărturisit ministrul Petcu.

„Am stabilit această întâlnire cu omologul meu pentru că, atât România, cât și Serbia, vor să clarifice divergența istorică dintre țările noastre în ceea ce privește administrarea hidrocentralei de la Porțile de Fier, dar mai ales să deschidă noi subiecte de colaborare bilaterală în sectorul energetic. Cred că legătura puternică dintre statele noastre ar putea fi potențată de proiecte energetice noi, iar discuțiile au curs punctual în acest sens. În primul rând, am discutat cu ministrul sârb al Energiei despre posibilitatea creșterii capacității de export a electricității din România pe traseul Reșita-Pancevo.

Citeşte şi: Linia electrică Reşiţa – Pancevo îşi intră în drepturi

 

În cadrul întâlnirii, a fost abordată şi tema exportului de gaze naturale din România, odată ce va începe producția în perimetrele din Marea Neagră. Totodată, discuțiile au atins și subiectul transportului de țiței și produse petroliere rafinare între cele două țări. Există şanse ca acest gazoduct să traverseze judeţul Caraş-Severin, a spus în vizita sa de la Reşiţa, ministrul Toma Petcu.

 

(Sebastian Dragomir)