[AUDIO] Echilibru între protejarea naturii şi dezvoltarea durabilă

atelierConsiliul Judeţean Caraş-Severin va începe o serie de studii necesare pentru apărarea malurilor Dunării în zona umedă Divici-Pojejena. Forul judeţean a câştigat un proiectul transfrontalier, derulat împreună cu municipalitatea din Veliko Gradişte. Partea română doreşte să rezolve o problemă mai veche a judeţului, creată de nivelul avansat de eroziune a malurilor, a declarat astăzi, la Reşiţa, arhitectul şef al judeţului, Victor Naidan. Acesta a menţionat că eroziunea se datorează faptului că odată cu construirea Hidrocentralei de la Porţile de Fier, lucrările de apărare au fost amânate şi chiar s-a renunţat la acest demers. Problema se poate rezolva prin lucrări de apărare avansate în interiorul Dunării, pe vechiul mal existent înainte de apariţia Hidrocentralei.

Victor Naidan:

Partenerul sârb intenţionează ca în urma acestui proiect să realizeze un sistem de captare a apelor uzate, care sunt deversate în Dunăre. Zlatibor Mitic, managerul biroului de proiecte transfrontaliere din Veliko Gradiște, spune că, în prezent, în fluviu ajunge apa folosită de 15 mii de locuitori.

Zlatibor Mitic:

Se preconizează că soluţiile identificate în urma acestui proiect vor contribui la stimularea dezvoltării durabile a regiunii, inclusiv la creşterea calităţii vieţii, au mai spus astăzi, la primul atelier de lucru, partenerii implicaţi. Valoarea totală a proiectului este de 637.700 euro, din care 484.080 euro reprezintă bugetul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi 153.620 euro bugetul Municipalităţii Veliko-Gradiste.

Cele mai citite

Related Articles