Păstrăvul de Topleţ, o delicatesă culinară pe Valea Cernei

La Păstrăvăria de la Topleţ, aflată în administrarea Ocolului Silvic Băile Herculane, se desfăşoară în această perioadă o activitate intensă, atât pentru creşterea păstrăvului, cât şi pentru valorificarea acestuia.

“Ne îngrijim de creşterea intensivă a păstrăvului de consum pe care îl avem în păstrăvărie, de asemenea ne ocupăm de valorificare, de întreţinere administrativă, ne referim aici la întreţinerea bazinelor, partea administrativă de la intrarea în păstrăvărie şi de toate lucrările necesare dsfăşurării unei bune activităţi în cadrul păstrăvăriei! Sunt solicitări destul de multe dar, făcând o comparaţie cu anii anteriori, în acest an vânzările către persoanele fizice care vin să cumpere direct peşte au mai scăzut,nu ştim încă motivele… Nu putem spune că sunt slabe, dar comparativ cu anii din urmă veniturile s-au mai diminuat!”, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – şeful Ocolului Silvic Băile Herculane.

Pe raza staţiunii Băile Herculane sunt numeroase unităţi turistice care oferă în meniurile lor păstrăv pentru clienţii restaurantelor. “Nu avem încheiate contracte cu unităţile turistice, deoarece noi vindem păstrăvul la licitaţie, iar unităţile turistice – referindu-ne aici la unităţile de restaurant care comercializează peşte pe linia lor de comercializare – nu s-au prezentat la licitaţie să cumpere păstrăv prin acest mod de achiziţionare! Astfel încât avem un cumpărător care a contractat o cantitate de 30 de tone, din care a ridicat până în prezent 16 tone, mai având de ridicat 14 tone până la sfârşitul lunii septembrie!”, ne precizează şeful Ocolului silvic de pe Valea Cernei.

Păstrăvul poate fi cumpărat direct de la păstrăvărie, cantitatea vândută fiind diferită în fiecare zi, ne spune ing. Grigore Bardac : “Sunt zile şi cu 100 de kilograme vândute, sunt zile când cantităţile pot fi şi 20-30 de kilograme, la persoanele fizice mă refer… Când avem livrări în baza contractului încheiat cu societatea contractantă, atunci vorbim de ordinul miilor de kilograme, deci o tonă şi jumătate – două tone, poate şi mai bine! Preţul este de 18 lei pentru un kilogram, inclusiv TVA şi avem peşte de calitate bună, superioară şi proaspăt! Am instituit o regulă prin care, mai ales în această perioadă a sezonului estival, când staţiunea Băile Herculane are o abundenţă de turişti destul de mare, peştele se vinde zi-lumină, de luni până duminică inclusiv!”

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles