20130720_114435

Duminică, 21 iulie 2013

Misiune îndeplinită. După trei zile în care echipa Radio România Reşiţa a promovat una dintre cele mai frumoase zone din Banat, stațiunea Poiana Mărului, aceasta s-a întors acasă. Următorul traseu turistic al caravanei “Vacanţă cu Radio România Reşiţa” este stațiunea Văliug-Crivaia, în care vă invităm și pentru dumneavoastră, măcar pe calea undelor.

Poiana Mărului a fost în acest sfârșit de săptămână, așa cum nu a fost de ceva timp, plină de turiști. Tineri sau mai puțini tineri, veniți la distracție sau la relaxare, cu toții s-au simțit bine. La mare căutare au fost drumețiile pe căreri de munte. Nu a existat turist care să nu se plimbe măcar 1-2 ore, să descopere frumusețile naturii și să caute zmeură și mure, pentru că pădurile sunt pline de fructe de pădure. În stațiune au fost prezenți și aproximativ 300 de yoghini, veniți tocmai din Canada.

Sâmbătă, 20 iulie 2013

Ora 21.00

Seara celei de-a doua zile a caravanei “Vacanţă cu Radio România Reşiţa” în Poiana Mărului am rezervat-o plimbărilor în aer liber. Din de aproape două ore, întreaga echipă: Mirabela Afronie, Dan Agache, Dorian Ianoș și Valentin Ciurel s-a plimbat prin stațiune. Aerul puternic ozonat, unic în Europa datorită poziției stațiunii este apreciat de toți turiștii. În Poiana Mărului a existat chiar și un sanatoriu TBC, care își trata pacienții printre altele prin plimbări în mijlocul naturii.

Mâine, 21 iulie în radioprogramul „Bună dimineața Banat” vom vorbi despre posibilele investiții în zonă, între care 5 microhidrocentrale ce vor fi ridicate de o firmă italiană, dar și despre actualul proprietar al ruinei ce odată era hotelul „Scorilo”. Va fi prezentă pe 105,6 FM și Monahia Olimpiada Tiliuță, stareța schitului din Poiana Mărului, dar și Vasile Ciobanu, reprezentant al Direcției Silvice Caraș-Severin.

Ora 13.00

Echipa Radio România Reșița a pornit în periplu prin stațiunea Poiana Mărului. Prima oprire a fost hotelul „Scorilo”, o construcție imensă cu 400 de camere amplasate în două corpuri de clădire și cu mai multe săli de mese, care acum este o ruină. Cumpărat de investitori străini, hotelul a fost renovat parțial și apoi abandonat. Cine știe ce se va alege în următorii ani de această „clădire fantomă”, care poartă numele tatălui lui Decebal. Rămâne de văzut dacă va fi renovat sau va dispărea prin implozie. După o plimbare de aproximativ o oră, Mirabela Afronie, Dan Agache, Dorian Ianoș și Valentin Ciurel a ajuns în coada lacului, un loc care atrage turiștii ca un magnet, turiști de toate vârstele, de la bebeluși de câteva luni până la persoane de vârsta a treia. Nu este de mirare… peisajele sunt superbe, pădure cât vezi cu ochii, care se refletă în lac, zeci de pensiuni și case de vacanță, care mai de care mai frumoase, din lemn sau piatră. Salba de vile din jurul lacului demonstrează că românii nu mai resimt așa criza economică. Sunt și multe case de vacanță ale unor firme puternice din vestul țării, care își trimit aici angajații în vacanță, semn că stațiunea Poiana Mărului devine din ce în ce mai cunoscută.

Ora 10.00

O dimineață superbă în stațiunea Poiana Mărului, cu mult mult soare, dar parcă altfel decât cel pe care în simțim în zonele aglomerate, poate și datorită aerului curat și vântului care adie lin. O zi numai bună pentru plimbare și recreere. Fiecare turist a ales să-și petreacă ziua cât mai frumos cu puțință, însă un lucru este cert…nimeni nu a dormit până târziu, toată lumea s-a trezit dis-de-dimineață și profită din plin de sejurul în Poiana Mărului.

Foarte mulți turiști au decis să-și petreacă dimineața în rugăciune, la schitul de călugăriţe Poiana Mărului, cu hramul „Înălţarea Domnului”, mai ales că este o zi foarte importantă pentru credincioși, Sfântul Ilie. Schitul a fost înființat înainte de Revoluţia din 1989, lucrările la biserică fiind sistate şi reluate abia odată cu reînfiinţarea Episcopiei în anul 1994. Lăcaşul de cult a fost târnosit în anul 2008.

Pasionații de pescuit au preferat însă să-și petreacă ziua pe malul lacului Poiana Mărului, cu undița în apă. Pentru aceasta, fiecare trebuie să plătească o taxă zilnică de 25 de lei, permisul de pescuit nefiind de folos.  Împătimiții vin foarte des în această zonă pentru că știu că pot prinde numeroase specii de pești: caras, păstrav, clean și oblete. În timp ce domnii încearcă să prindă măcar 2-3 pești, pentru o cină sănătoasă și gustoasă, doamnele profită de soarele numai bun pentru plajă. Nici copiii nu au cum să se plictisească, pentru că se pot juca, pot alerga sau plimba cu barca pe lac. În ceea ce privește scăldatul, acesta este interzis pe lac, singurul loc unde turiștii se pot răcori este coada lacului, însă apa este rece.

Radioprogramul „Bună dimineața Banat” a fost realizat în aer liber, din fața hotelului GeAs III. La microfonul Radio România Reșița au vorbit despre zonă, despre posibilitățile de distracție, atât turiști, cât și reprezentanți ai Salvamont Caraș-Severin.

Vineri, 19 iulie 2013

Caravană “Vacanţa cu Radio România Reşiţa” a poposit în Poiana Mărului, o staţiune montană în inima munţilor Ţarcu, la 500 de metri altitudine şi aflată într-o continuă dezvoltare.

Mirabela Afronie, Dan Agache, Dorian Ianoș și Valentin Ciurel, au lăsat în urmă aglomerația și căldura din oraș, pentru trei zile într-un colț de rai, dar din păcate prea puțin cunoscut. Oamenii din zonă, din Timișoara, Arad, Reșița, Caransebeș, Orșova și Hunedoara știu de existența acestei stațiuni, amplasată într-un cadru natural deosebit de pitoresc: Muntele Mic, Nedeia şi Vârful Pietrei. Fie că aleg cortul sau pensiunile, care au apărut în ultimii ani ca ciupercile după ploaie, turiștii uită pentru câteva clipe de probleme și se simt bine în mijlocul naturii. Poiana Mărului oferă turiştilor numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber. Amatorii de drumeţii sunt cei mai câştigaţi şi au de unde alege. Traseele spre lacul de acumulare de la Gura Apei, prin Şaua Iepii, spre vârfurile Cuntu şi Ţarcu sunt doar câteva dintre opţiuni. Și amatorii de offroad și enduro au la dispoziție o serie de trasee.

Un alt obiectiv turistic foarte atractiv este păstrăvăria, redeschisă anul trecut, dar care din cauza nerentabilității, se pare că se va închide în curând. Pentru a goli bazinele, de luni, 22 iulie, Ocolul silvic Oțelu Roșu va vinde doritorilor, păstrăv curcubeu, cu 22 de lei kilogramul.

Radioprogramul „Bună dimineața Banat” de sâmbătă, 20 iulie, de Sfântul Ilie va fi transmis din studioul amenajat în incinta Hotelului GeAs III.