Creşterea temperaturii cu 0,5 grade determină fenomene globale extreme

Un studiu efectuat la Institutul pentru Schimbări Climatice din Potsdam arată că este suficient ca temperatura medie pe glob să crească doar cu jumătate de grad pentru ca fenomenele extreme să se intensifice pe toată planeta.

Cercetătorii au comparat două perioade de câte 20 de ani între care temperatura pe glob a crescut cu jumătate de grad: 1960-1980 şi 1990-2010.

Între aceste intervale de timp, intensitatea ploilor torenţiale a crescut cu 10 la sută pe un sfert din planetă, iar durata perioadelor de secetă a crescut cu câte o săptămână pe jumătate din zonele Terrei.

O încălzire cu 2 grade ar dubla canicula, seceta şi distrugerea recoltelor, spun cercetătorii. Încălzirea globală a început odată cu dezvoltarea industrială din anii ’50 şi a fost puternic acelerată în ultimele decenii, ceea ce a dus la o creştere cu un grad a temperaturii pe glob.

Cauzele sunt binecunoscute: creşterea emisiilor de carbon – gaze cu efect de seră. Un acord a fost semnat la Paris, în toamna lui 2015, pentru reducerea emisiilor, în aşa fel încât încălzirea aerului să nu depăşească 1,5 grade în următorii ani, dar va intra în vigoare abia în 2020.

Dacă se va reuşi acest lucru, s-ar da o şansă supravieţuirii barierelor de corali, inimă a ecosistemelor de care depind atât vieţuitoarele care trăiesc în apă, cât şi mare parte din omenire, spun cercetătorii. RRA

Cele mai citite

Related Articles