A murit Nelson Mandela, “părintele naţiunii” sud-africane

Nelson Mandela

Nelson Mandela, erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, s-a stins din viaţă joi seară, la vârsta de 95 de ani, a anunţat şeful statului, Jacob Zuma, la postul naţional de televiziune, scrie AFP.
“S-a stins în pace (…) Poporul nostru pierde un părinte”, a adăugat el, după care a anunţat că drapelele vor fi coborâte în bernă, de astăzi  şi până la funeralii, fără să precizeze data exactă. “Ne exprimăm adânca recunoştinţă pentru o viaţă trăită în serviciul oamenilor acestei ţări şi al cauzei omenirii”, a continuat şeful statului sud-african. “Este un moment de profundă durere (…) Te vom iubi mereu, Madiba”, a menţionat Zuma. “Să ne comportăm cu demnitatea şi respectul pe care Madiba le întruchipa”, a adăugat Jacob Zuma care a folosit numele de clan al eroului luptei împotriva apartheidului, un nume familiar tuturor sud-africanilor pentru a-şi desemna idolul.

***********

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa, potrivit CNN.
Mandela s-a implicat în politica anti-colonialistă, devenind membru al Congresului Naţional African şi fiind unul dintre întemeietorii African Naţional Congress Youth League, organizaţia de tineret a partidului. Anul 1948 a marcat venirea la putere a Partidului Naţional, care a început aplicarea apartheidului. Mandela a câştigat notorietate în 1952, în cadrul aşa-numitei Defiance Campaign against Unjust Laws (Campania de nerespectare a legilor injuste), o iniţiativă paşnică de nesupunere civilă, potrivit Hotnews.ro. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1993 şi a fost ales primul presedinte de culoare al Africii de Sud în 1994. El a demisionat după cinci ani de mandat. Din 2004, de când s-a retras oficial, Nelson Mandela a fost văzut rareori în public.Cu toate acestea, el a avut parte de un loc special în inima poporului său dar a fost foarte respectat în întreaga lume. Mandela a devenit un simbol pentru lumea întreagă.
În 1953, a devenit conducătorul organizaţiei partidului în regiunea Transvaal, funcţie în care a supervizat conferinţa Congress of the People din 1955, în cadrul căreia s-a format o coaliţie de partide opuse apartheidului, cu ANC-ul în frunte. Lucrând între timp ca avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revoltă. Alături de conducerea partidului, a fost judecat între 1956 şi 1961 pentru trădare, însă nu a fost condamnat. Deşi fusese iniţial un adept al opoziţiei paşnice, şi-a revizuit poziţia, devenind cofondator Umkhonto we Sizwe, facţiunea armată a Congresului Naţional African, care este responsabilă pentru un număr de atacuri cu bombă împotrivă guvernului. Arestat în 1962, a fost condamnat pe viaţă la 12 iunie 1964, fiind eliberat după 27 de ani de închisoare, la 11 februarie 1990, în urma unei campanii internaţionale de lobby pentru cauza sa. Ulterior, a devenit preşedinte al Congresului Naţional African (ANC) şi şi-a publicat autobiografia. A condus negocieri cu preşedintele în funcţie F.W. de Klerk pentru abolirea apartheid-ului şi organizarea alegerilor multi-rasiale libere în 1994, pe care le-a câştigat,  devenind primul preşedinte de culoare în Africa de Sud.

Mai mulţi oficiali au trecut, joi seara, pe la locuinţa lui Nelson Mandela, pentru a-şi exprima condoleanţe.

Liderul sud-african era îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi probabil complicaţii multiple.

De același autor

Related Articles