[AUDIO] Nitrați, nitriți și bacterii în apa izvoarelor publice din Caraş-Severin

sursa-apa-izvor

10 din cele 18 surse publice de apă din municipiul Reşiţa nu sunt potabile. Rezultatele ultimelor analize ale DSP Caraş-Severin arată că apa are parametri bacteriologici ridicați, conține fier, nitrați și nitriți care după consum ar putea produce multiple afecțiuni digestive, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Dragoş Luca. În urma controalelor efectuate de DSP și primăriile din judeţ, au fost colectate probe din toate sursele publice de apă, atât de pe raza urbei de pe Bârzava, cât şi de pe teritoriul a 68 de localități din Caraş-Severin.

Acestea sunt izvoarele ale căror apă conține nitrați sau nitriți sau nu corespunde din punct de vedere bacteorologic și au fost declarate ca surse nepotabile:
Izvoarele publice de pe Aleea Zadei şi străzile Caen, Victoriei şi Stâncilor
Fântânile publice de pe Calea Timişorii Nr. 13 şi Renk-Canton
Forajele publice de pe Bd. Muncii şi din parcurile Copilului şi Tricolorului.

Dintre toate sursele controlate, cu apă potabilă, corespunzătoare din toate punctele de vedere, au fost găsite:
Izvoarele publice de pe Aleea Albăstrelelor, străzile Făgăraşului şi Mărului şi cele trei surse de apă de pe strada Butovăţ, precum şi forajul public de la Renk.

Parametrii bacteriologici ai apelor se pot îmbunătăți prin verificarea perioadică a calităţii apei, igienizare, curățenie, eventual dezinfectarea bazinului sau a sursei din izvor sau foraj, de către proprietarul acestora, a subliniat medicul Dragoş Luca.

directorul Direcţiei de sănătate publică Caraş-Severin, Dragoş Luca:

De același autor

Related Articles