Camera deputaţilor a aprobat ieri o nouă lege privind asigurarea de răspundere civilă auto – RCA

67
Camera deputaţilor a aprobat ieri o nouă lege privind asigurarea de răspundere civilă auto – RCA.

Prin această nouă lege cheltuielile administrative şi de vânzare ale firmelor de asigurare vor fi limitate la 25%. Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare şi Reasigurare a atras atenţia că această limitare încalcă principiile unei pieţe libere şi concurenţiale, având consecinţe semnificative, printre care şi dispariţia a 30.000 de asistenţi în brokeraj.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Constantinescu, susţine că noile reglementări nu vor duce la scumpirea RCA. În schimb, preşedintele Biroului Asiguratorilor Auto, Mădălin Roşu, consideră că s-au creat breşe, care vor duce la costuri mărite pentru clienţi.

Printre noutatile legii se numară obligatia posesorilor de masini şă-si asigure vehiculele chiar daca acestea sunt in curs de înmatriculare. Totuşi, poliţa RCA poate fi suspendată dacă vehiculul este ţinut într-un spaţiu privat.

Totodată utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto a devenit infracţiune şi se pedepseşte cu pana la 7 ani de închisoare, potrivit amendamentelor adoptate de deputaţi.

Pentru a intra în vigoare, legea RCA va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

(Claudiu Pamfil)