petarde confiscateMai multe acţiuni de prevenire şi combatere a comerţului ilegal cu articole pirotehnice vor fi organizate în această lună de poliţiştii cărăşeni. Conform legii, orice operaţiune cu astfel de produse, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Poliţiştii atrag atenţia că aceiaşi pedeapsă se aplică şi pentru comercializarea petardelor din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege.

De la declanşarea acţiunii naţionale „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, au fost depistate 6 persoane fizice care deţineau, transportau sau ofereau spre comercializare aproape 1.400 de bucăţi articole pirotehnice, fără a poseda autorizaţie.

Din datele statistice deţinute de Poliţia Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II – a se comercializau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice.

După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.