După aproape trei decenii de activitate individuală, cea mai mare parte a proprietarilor agricoli din comuna Eftimie Murgu au ajuns la concluzia că înfiinţarea unei cooperative agricole la nivelul comunei le-ar rezolva problemele cu care se confruntă!

Conducerea administraţiei publice locale a venit în sprijinul acestei iniţiative, realizând deja demersuri pentru înfiinţarea acestei cooperative, ne-a declarat Mihai Vlădia – primarul comunei Eftimie Murgu:

„Ca să fim sinceri cu noi înşine şi să nu ne minţim, numele de cooperativă mai sperie puţin! Sigur că ne confruntăm cu această problemă din trecutul nostru nu prea îndepărtaţ poate şi mai apropiaţ dar care la nivelul comunităţii acele asociaţii au avut un impact negativ din cauza conducerii acelor asociaţii! Însă, printr-o discuţie cu membrii comunităţii noastre credem că suntem la 60-70 la sută convingere la nivelul lor că lucrurile trebuie să se desfăşoare în acest trend! Trebuie înfiinţată o cooperativă agricolă, este benefică pentru proprietarii de animale, pentru proprietarii de terenuri şi, bineînţeleş pentru accesarea de fonduri, pentru că fără aceste fonduri nu ne putem dezvolta!”

Procesul de înfiinţare a acestei cooperative a intrat în linie dreaptă şi nu a mai rămas mult timp până la punerea în practică a acestei idei, a mai precizat primarul comunei almăjene:

„În vara aceasta va fi constituită cooperativa, nucleul de iniţiativă este constituiţ am purtat discuţii cu factorii de decizie la nivel judeţean şi cel mult până spre toamnă lucrurile vor fi finalizate, astfel încât să putem de atunci depune şi un proiect pe această cooperativă agricolă! Priorităţile cooperativei vor fi certificarea produselor agricole şi desfăşurarea unui comerţ cu aceste produse, astfel încât rudărenii să câştige bani serioşi, curaţi, sănătoşi din produsele animaliere, din făina pe care o facem la moară şi din tot ceea ce avem acolo!”

Paul-Sever SMADU