[FOTO] Un…munte de probleme în faţa ministrului turismului, Mircea Dobre, aflat în vizită pe Valea Cernei

368

Staţiunea Băile Herculane a fost astăzi gazda ministrului turismului – Mircea Titus Dobre, care a fost însoţit pe parcursul vizitei de Ion Mocioalcă şi Ion Tabugan – deputaţi de Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu – preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane şi Ştefan Peneşel – viceprimarul oraşului de pe Valea Cernei

În cursul dimineţii, ministrului turismului i-a fost prezentat un film documentar despre istoria şi prezentul bimilenarei staţiuni, apoi oaspetele a vizitat o serie de noi obiective turistice şi clădirile monument istoric din Centrul Vechi al staţiunii. Punctul central al vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu investitorii în turism din staţiune, la care au participat aproape 30 de proprietari de complexe hoteliere şi pensiuni turistice. Pe parcursul discuţiilor, au fost reliefate o serie de probleme reale cu care se confruntă turismul din staţiunea de pe Valea Cernei, începând cu lipsa personalului calificat atât în domeniul medical, cât şi pe latura turistică, lipsa evenimentelor în perioada extrasezonului estival pentru atragerea turiştilor, problema parcărilor, însă cea mai importantă problemă o reprezintă infrastructura apei termale.

La sfârşitul întâlnirii, ministrul Mircea Titus Dobre a declarat în exclusivitate pentru RADIO REŞIŢA :

“Trebuie să privim lucrurile mai pozitiv faţă de cum le-am privit până acum pentru că, totuşi, e o staţiune care a început să renască! Cu toate că am stat puţin timp, am observat că e o staţiune care este vie, nu cum mi-i s-a prezentat şi cum am aflat pe surse că este un dezastru! Mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct – de ce să ne ascundem de acest lucru! -, am observat că sunt probleme destul de mari în ceea ce priveşte partea de infrastructură principală şi aici ne referim strict la apa termală! Sunt discuţii destul de aprinse… cel care este beneficiarul licenţei de apă termală, mai departe cu cât o vinde către ceilalţi care ar trebui să beneficieze de ea… Am observat şi mă bucură foarte mult că sunt investitori care nu sunt doar din judeţul Caraş-Severin şi au venit şi au investit aici! Cred că această staţiune poate renaşte şi poate redeveni un etalon în afara României! Am văzut că unele unităţi de cazare sunt refăcute şi am observat şi ne-am întâlnit aici cu un nou investitor privat care a şi spus că este la început de drum… şi asta mă bucură foarte mulţ pentru că văd în primul rând investitori tineri!”

În cadrul întâlnirii cu investitorii locali, aceştia au ridicat numeroase probleme, toate cu implicaţii directe asupra activităţii turistice pe Valea Cernei. În ce măsură pot fi rezolvate o parte din aceste probleme de la nivel ministerial, aflăm de la ministrul Mircea Titus Dobre :

“Baza problemelor este chestiunea legislativă, partea de acte normative! Eu am şi spus public că lucrăm pe nişte legi foarte vechi, din anii 2001, 2002, 2003…, cea mai de curând este ordonanţa 58 din 2009, care de fapt se ocupă mai în special de activitatea turismului din România! Noi, în primul rând, ca să începem de undeva, trebuie să începem de la acest nou pachet legislativ, care dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Până atunci, cei care sunt investitori în turism şi alimentaţie publică vor avea timp să se pună la punct  cu noua lege. Urmează etapa a doua, în care putem să discutăm despre alte lucruri mult mai importante în ceea ce priveşte atregerea de mai mulţi turişti străini către România, să discutăm despre chestiuni legate de infrastructură… dar baza şi principalul lucru care trebuie făcut în primul rând este noul pachet legislativ!”

Paul-Sever SMADU