Echipa de sabie a RomanieiProba masculină de sabie pe echipe, la care România este vicecampioană olimpică şi mondială, precum şi proba feminină de floretă pe echipe au fost scoase din programul Jocurilor Olimpice 2016 de la Rio de Janeiro, în numele principiului rotaţiei, a decis Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE). Conform principiului rotaţiei, două dintre cele 12 discipline ale scrimei sunt excluse din programul olimpic, ele schimbându-se la fiecare patru ani. Disciplinele alese fac parte dintre probele pe echipe, şi nu dintre cele individuale.

Echipa masculină de sabie a României, care anul trecut a devenit vicecampioană olimpică la Londra, a cucerit anul acesta argintul la Mondialele de la Budapesta, după ce în 2010 câştiga bronzul la Paris, iar în 2009 îşi adjudeca aurul în Antalya.

Principiul rotaţiei există de la Jocurile de la Atena din 2004, unde probele feminine de floretă şi de spadă pe echipe nu au mai fost înscrise, înainte de a reveni patru ani mai târziu. În 2008, la Beijing, au lipsit din program floreta pe echipe masculin şi sabia pe echipe feminin. La Londra, anul trecut, au lipsit proba masculină de spadă pe echipe şi cea feminină de sabie pe echipe.

La congresul său anual, care a avut loc la Paris, FIE a deci că viitoarele două ediţii ale Campionatelor Mondiale vor fi organizate de Rusia. CM de anul viitor vor avea loc la Kazan, iar cele din 2015 la Moscova. Sursa: Agerpres