În drumurile sale prin ţară, după ani în care a evoluat pe scene din localităţi mai mari sau mai mici, Horia Mihail a constatat că „infrastructura” pianistică este una foarte slabă. Multe evenimente muzicale de marcă nu sunt posibile, pentru că sunt oraşe în care, deşi există un public doritor, nu se găseşte un pian de concert.

Aşa s-a şi născut Turneul „Pianul călător”, organizat de Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, ajuns acum la a VII-a ediţie. În anul 2011, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt care, la vremea sa, a călătorit în ţările române însoţit de un pian de concert şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziţie pianele aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente.

După ce Horia Mihail a susţinut mai multe recitaluri, în localitaţi din Moldova şi Transilvania, dar şi la Bucureşti, la Sala Radio, a venit momentul ca pianul să părăsească sediul Radio România şi să plece alături de pianist prin oraşe în care nu se găsesc piane de concert.

De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, pianul cu care Horia Mihail va călători, va rămâne pentru următorii ani la Caracal, în urma recitalului pe care pianistul îl va susţine la Teatrul Naţional pe 27 aprilie.

Înainte de a se întâlni însă cu pianul din acest an, Horia Mihail va merge la Tulcea pentru a cânta acolo pe un alt pian călător, lăsat în folosinţa comunităţii în anul 2013.

Pianul, pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune, va ajunge la Caracal, un oraş cu totul şi cu totul special, un oraş în care încă se vede bogăţia lui din perioada interbelică, cu case boiereşti, multe dărăpănate însă şi doar o parte renovate. Lucru foarte îmbucurător este că, la Teatrul din Caracal, o bijuterie arhitectonică, se întâmplă extrem de multe lucruri, datorită unei persoane, care prin forţe proprii încearcă să menţină un nivel cultural ridicat al oraşului şi să aducă cât mai mulţi muzicieni sau actori pe scena de acolo. De aceea cred că pianul călător va avea o casă bună la Caracal. – Horia Mihail

Până a ajunge însă în acest oraş, Horia Mihail şi pianul de concert vor mai putea fi ascultaţi, cu recitaluri ce cuprind un program deosebit de valsuri concertante, la Buzău, Târgovişte şi Slatina. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847, venind cu un pian de concert. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai veniţ Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

ITINERAR:

21 aprilie – Tulcea – Teatrul Jean Bart

24 aprilie – Buzău – Teatrul George Ciprian

25 aprilie – Târgovişte – Muzeul Naţional de Istorie

26 aprilie – Slatina – Centrul Cultural Eugen Ionescu

27 aprilie – Caracal – Teatrul Naţional

28 aprilie – Piteşti – Centrul Multifuncţional

3 mai – Braşov – Sala Patria

4 mai – Bistriţa – Sinagoga

La cererea publicului s-au mai adăugat două recitaluri:

19 mai – Galaţi

27 mai – Dumbrăveni

Un eveniment Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo. Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 3. Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music. Parteneri: ICR Chişinău, Sala cu Orgă Chişinău, Mercure Bucharest City Centre, Bistro Matrioska. Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Sala cu Orgă Chişinău, Radio Chişinău, Filarmonica Moldova Iaşi, Liceul de Arte Victor Brauner, Centrul de Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Extensia Piatra Neamţ, Casa de Cultură din Roman, Consiliul Judeţean Hunedoara, Asociaţia Culturală „DevArt”, Colegiul Naţional Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia, Centrul de Cultură Arcuş, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociaţia Culturală Center Inter Arţ Primăria Slatina, Asociaţia Fiii şi Prietenii Caracalului, Teatrul Naţional din Caracal,  Filarmonica Piteşti, Filarmonica de Stat din Braşov, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa. Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trusţ România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Zile şi Nopţi, Literneţ Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.

www.pianulcalator.ro