PROCIV 2017. Un meteorit va lovi astăzi partea de vest a ţării!

221

Sirenele vor răsuna astăzi în Caraş-Severin, în cadrul unui exerciţiu de protecţie civilă PROCIV 2017. Partea de sud-vest a ţării va fi lovită astăzi de un corp ceresc neidentificat. Autorităţile statului intră în alertă şi transmit mesaje acustice către populaţie pentru ca oamenii să se adăpostească. Se dă alarma la dezastre. Acesta este scenariul exerciţiului PROCIV pe care l-am aflat de la şeful Centrului Operaţional din ISU Semenic, colonel Costel Burciu.

„Va fi simulată o situaţie de urgenţă. Un obiect din cosmos, un meteorit intră în atmosferă şi va cădea pe pământ. În acest caz, cetăţenii trebuie să se adăpostescă în cele mai apropiate adăposturi de protecţie civilă sau în adăposturile naturale, peşteri, grote.”

 

Exercițiu național de verificare a mijloacelor de alarmare a populației – PROCIV 2017

Alarmarea populaţiei se face cu ajutorul sirenelor. Acestea vor suna între orele 10 şi 12, dar oamenii nu trebuie să intre în panică pentru că este vorba doar de un exerciţiu, mai spune colonelul Burciu.

În Caraş-Severin, autorităţile locale dispun de aproape 200 de sisteme de alarmare a populaţiei. Doar 85% dintre acestea sunt funcţionale, iar comunele Ciuchici şi Naidăş nu au deloc sirene.

În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul judeţului.

(Sebastian Dragomir)