Telescaunul spre Muntele Mic ar putea funcţiona din nou

678

Au trecut trei sezoane de când telescaunul de pe Muntele Mic nu mai funcționează. Instalaţia care facilitează accesul pe platou este menţinută în stare de conservare din cauza costurilor mari de întreţinere şi autorizare şi a investiţiilor prea mari.

Administratorul Horaţiu Buna din partea Asociația Teleferic Alpin a făcut o propunere, în exclusivitate, la Radio Reșița:

Pe această cale fac o propunere autorităților locale sau județene, dacă doresc să preia în administrare acest telescaun, cu mare deschidere putem sta de vorbă. Este un mijloc de transport, care poate funcționa doar subvenționat de către cineva. Pentru noi privații este dificil să-l mai putem menține funcțional.

Prin administrare se înțelege, conform lui Horațiu Buna, închiriere, preluare în exploatare, asociere și chiar cumpărare de către cei interesați.

”Este un telescaun uzat moral, el transporta doar 120 persoane pe oră, fiind nerentabil, în condițiile în care o gondolă duce cam 3000 de turiști pe oră. Pe sezon ajungeam la pierderi de aproape 30 de mii de euro, a mai spus administratorul Horaţiu Buna din partea Asociația Teleferic Alpin.

Cei de la Asociația Teleferic spun că s-a investit cam 150 000 EURO pentru reabilitare, ce a fost făcută de către cei de la Teleferic Brașov.

Telescaunul de la Muntele Mic, inaugurat în 1972, este cel mai lung traseu fix din Europa – 3,5 kilometri, diferența de nivel de 799 metri. La vremea când a fost construită, instalația a fost o realizare deosebită. Cele 40 de minute cât dura călătoria era o încântare, dacă vremea era frumoasă.

Cristina Corocan