[FOTO] Festivalul „Scena ca o stradă”: 22 de reprezentații naționale și internaționale, lansări de carte, expoziții de pictură și workshopuri cu profesori universitari din școlile de teatru din țară

172

 Directorul artistic al Teatrului de Vest Reșița, Dan Mirea a prezentat astăzi un rezumat al tuturor evenimentelor ce se vor desfășura în perioada 10-20 februarie, în cadrul festivalului Scena ca o stradă:

„Suntem în linie dreaptă cu evenimentele de marcă ce se vor desfășura în perioada 10-20 februarie în Reșița, când va avea loc Festivalul „Scena ca o stradă.

Timp de 11 zile, cât durează festivalul, spectatorii vor vedea 22 de reprezentații naționale și internaționale, lansări de carte, expoziții de pictură și workshopuri cu profesori universitari din scolile de teatru din țară care, pentru ca tinerii să afle primele taine ale acestei meserii de suflet.

Invitatul de onoare al festivalului este dramaturgul Matei Vișniec, ceea ce reprezintă o mare onoare pentru Banatul de Munte. În prima zi a festivalului, Teatrul de Vest Reșița va susține Premiera spectacolului „Migraaaaanți” sau „Suntem prea mulți pentru nenorocita asta de barcă”, un text de Matei Vișniec, regia Ovidiu Caița, scenografia Oana Cernea, pus în scenă pentru prima dată în România și care a mai avut Premiera în Europa!

Această ediție a festivalului este una extrem de complexă asigurând iubitorilor de artă toate variantele necesare pentru a mulțumi publicul reșițean.Trebuie subliniat faptul că avem și o zi dedicată memoriei marelui actor George Drăgulescu, dar și o zi pentru  cei  mici, astfel „Ziua Internațională a cititului împreună”, 16 februarie, o vom sărbătorii împreună cu cei mici, părinții lor și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”. Vom citi povești pe scenă și după aceea celor mici le oferim un spectacol de teatru pentru copii.Deasemeni, la fiecare spectacol, spectatorii vor primi un chestionar în care să bifeze spectacolul care le-a plăcut cel mai mult, pentru ca la finalul festivalului să decernăm „Premiul Publicului” celui mai apreciat spectacol de către spectatori. Fiecare trupă prezentă la Reșița va primi o diplomă și un trofeu , fiindcă acest festival nu este o competiție, ci o manifestare culturală.Mulțumesc prin intermediul vostru Consiliului Județean și Primăriei Reșița pentru că ambele instituții au înțeles că acest festival pune Reșița pe harta culturală a țării și face din Banatul de Munte un reper turistic. Mulțumesc și sponsorilor vechi și noi, dar și spectatorilor care deja au început să cumpere bilete și abonamente de la casieria teatrului.

Pregătiți-vă să vă bucurați de prestigioase reprezentații susținute de mari actori dintre care pot aminti: Ofelia Popii, Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marius Manole, Mircea Rusu, Horaţiu Mălăele, Ioan Isaiu, Sorin Misirianţu, etc”.

Ovidiu Caița, regizorul spectacolului „Migraaaaanți” sau „Suntem prea mulți pentru nenorocita asta de barcă”, a apreciat faptul că teatrul reșițean a acceptat propunerea sa de-a pune în scenă această dramatizare:

„Matei Vișniec este cel mai jucat dramaturg român, iar acest spectacol dezbate teme actuale, schimbări care lasă amprente asupra noastră ca indivizi. Un text despre oameni, nu politic, nu social, un text despre evenimentele care se întâmplă acum în Europa și care pot schimba identitatea noastră. Mă bucur că se întâmplă această Premieră în România și mai ales în Reșița”, și-a încheiat tânărul regizor declarația.

Programul festivalului Scena ca o stradă se poate viziona pe noul site al teatrului:

www.teatruldevestresita-cs.ro

Anca Bica Bălălău