Magnus Carlsen a cucerit titlul mondial la șah

Magnus CarlsenNorvegianul Magnus Carlsen este noul campion campion mondial de şah, după ce l-a detronat pe indianul Viswanathan Anand, în meciul pentru titlul suprem, care a avut loc în oraşul indian Chennai.

Norvegianul a ajuns vineri la 6,5 puncte, faţă de cele 3,5 puncte ale lui Anand. Carlsen, numărul unul mondial, a obţinut o remiză la capătul unei a zecea partide foarte disputate, obţinând astfel jumătatea de punct necesară pentru a-şi adjudeca titlul mondial în dauna lui Anand, care-l deţinea din 2007.

Tânărul norvegian, care va împlini 23 de ani pe 30 noiembrie, ratează de puţin titlul de cel mai tânăr campion mondial, record stabilit în 1985 de rusul Garry Kasparov, care i-a fost un timp antrenor.

Anand cedează astfel titlul pe care-l deţinea din 2007, după o ultimă partidă înverşunată, care a durat 4 ore şi 45 de minute.

Indianul, de 43 de ani, a recunoscut că a comis o ‘gafă’ în această ultimă partidă şi le-a cerut iertare fanilor săi, în conferinţa de presă ce a urmat meciului.

Carlsen a devenit cel mai tânăr număr unu mondial, când avea 19 ani. Încă înainte ca soarta meciului pentru titlul suprem să fie cunoscută, el figura pe liste celor 100 de personalităţi ale anului 2013, întocmită de revista americană Time.Sursa:Agerpres

Cele mai citite

Related Articles