Evaziune fiscală de 30 de milioane de lei şi percheziţii în 5 judeţe

perchezitiiProcurorii DIICOT l-au audiat astăzi pe avocatul mehedinţean Sorin Crudiu într-un dosar de evaziune fiscală de aproape 30 de milioane lei în care sunt implicate mai multe persoane din judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Dâmboviţa, Timiş şi din municipiul Bucureşti.

După percheziţia care a avut loc la biroul său de avocatură din Drobeta Turnu Severin, de unde au fost ridicate documente şi înscrisuri din perioada 2009-2012, Sorin Crudiu a afirmat că nu se poate dovedi nicio legătură de afaceri între el şi grupul respectiv, doar că îi reprezintă pe o parte dintre aceştia în unele cazuri în instanţă.

“Se susţine că aş fi achiziţionat câteva autoturisme de la firmele romilor din Strehaia, implicaţi în anchetă. Pot dovedi că le-am cumpărat din Germania. Este o înscenare, probabil s-a dorit să nu-i pot reprezenta în noul dosar instrumentat de DIICOT”, a declarat pentru AGERPRES avocatul Sorin Crudiu.

Anchetatorii au stabilit că din grupul infracţional fac parte mai mulţi romi de la Strehaia care au constituit o adevărată reţea de distribuţie a unor facturi false aferente unor operaţiuni comerciale fictive.

Potrivit unui comunicat DIICOT, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4 şi 10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

“Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute. (…) S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv, borderouri achiziţii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionari bancari”, se precizează în comunicat.

Cele mai citite

Related Articles