Gică contra!

Lumea asta mare e împărţită în alb şi negru, săraci şi bogaţi, harnici şi leneşi, frumoşi şi urâţi, credincioşi şi atei. Mereu a fost aşa, dar parcă nu atât de pregnant ca acum. E bine, e rău? Nu ştiu. Ştiu doar că dezbinarea aceasta, constructivă până la un punct datorită părerilor contrare, e distructivă la români pentru că nu mai avem un liant. Nu mai există nimic ce ar putea să ne determine să găsim un numitor comun. Nici interes naţional, nici un viitor mai bune, nici…nimic.

PSD-ul a ales calea paşnică ieri. Nu începerea procedurilor de suspendare a preşedintelui Iohannis, cu toate că a anunţat încă de săptămâna trecută că va fi d-na Sevil sau război. A făcut un pas înapoi de la acea hotărâre şi a venit cu o altă nominalizare la funcţia de premier, în persoana gugulanului Sorin Grindeanu. Ce a urmat e în deplin acord cu starea în care se află românii în prezent, aceea de Gică contra. Ba că a făcut facultatea la SRI, ba că nu e în spiritul Timişoarei, cu punctul 7 al celebrei proclamaţii, ba că e ofiţer acoperit, ba că nu a mâncat salam cu soia sau mai ştiu eu ce alte bazaconii le trece unora prin cap.

E greu, de multe ori, să vezi puţin mai departe de lungul nasului şi interesul personal al fiecăruia. Nu a fost bună Sevil Shhaideh, nu e bun nici Grindeanu, nu a fost bun nici Cioloş, nu e bun Dragnea, la fel cum nici Iohannis nu întruneşte toate calităţile. Şi atunci cine? Nimeni, zic eu, deşi celebrul Gică contra ar putea să-i găsească şi acestuia bube în cap, doar aşa, de amorul artei.

Oare chiar nimeni nu vede că de 27 de ani ţara asta alunecă vertiginos spre prăpastie, că nu mai avem nimic românesc în ea, de la societăţi comerciale, la rezerve naturale ori terenuri agricole, păduri şi alimente de bază? Chiar nimeni nu constată drumul greşit pe care a luat-o naţia română, făcând jocul unor interese mult mai mari de a transforma România într-un bantustan consumatorist?

Am auzit ieri un comentariu, care e fezabil în contextul actual. E vorba de mâna serviciilor care nu sunt de acord nici cu această propunere de premier, pentru simplu motiv că nu e manevrabil, iar Dragnea va încerca prin acesta, restrângerea puterii serviciilor, o limitare a atribuţiilor strict la domeniul lor de activitate şi o transparentizare a sumelor cheltuite. Iar serviciile ar face orice pentru a nu scăpa din mână, găina cu ouă de aur. Orice, chiar şi o sacrificare a actualului preşedinte, care în acest caz s-ar dovedi un om slab şi manevrabil.

Peste toate vin şi întreb: mai ţine cineva cont de părerea alegătorului, sau votul a fost degeaba? Nu ştiu cine ar putea răspunde clar şi răspicat la această dilemă a mea? Poate celebrul Gică contra!

Dan Agache

Sursă foto: PUBLIC SPEAKING – Tips & tricks

De același autor

Related Articles