Punctul Comun de Contact româno-sârb de la Porţile de Fier I a devenit operaţional

Poliţiştii de frontieră au implementat un nou concept de acţiune pentru asigurarea unui nivel sporit de securitate la graniţele României. Este vorba de crearea de puncte şi centre de contact în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea împreună, poliţişti de frontieră români şi reprezentanţi ai autorităţilor din statele vecine. Cea mai nouă structură de acest gen a fost inaugurată în această lună la Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, iar personalul operativ este vorbitor de limba sârbă, franceză, engleză şi cehă.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române mai funcţionează încă şase puncte de contact, aflate în puncte strategice ale tarii, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea aproximativ 80 de poliţişti de frontieră români, împreună cu ofiţeri detaşaţi din alte state europene: la Oradea (cooperare internaţională multilaterală prin detaşarea unor ofiţeri de legătură străini care desfăşoară pe perioadă determinată misiuni în cadrul Punctului de Contact Oradea), la Artand (structură bilaterală româno-ungară), Cenad (structură bilaterală româno-ungară), Giurgiu (structură bilaterală româno-bulgară), Galaţi (cooperare româno – moldoveană) şi Porubne (structura bilaterală româno-ucraineană).

Prin intermediul acestor structuri de cooperare au fost realizate verificări în străinătate şi în ţară cu privire la persoane, documente, autovehicule sau obiecte suspecte, depistate la frontieră sau în interiorul României. Aceste verificări au determinat certificarea suspiciunilor poliţiştilor de frontieră cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală, conducând implicit la descoperirea de autoturisme furate din străinătate, documente de călătorie false ori falsificate folosite de migranţi către spaţiul Schengen, identificarea unor persoane urmărite în alte state şi chiar anihilarea unor reţele de contrabandişti ce acţionau la graniţele române.

(Sebastian Dragomir)