Președintele Federației Române de Lupte (FRL), Răzvan Pîrcălabu, a declarat pentru AGERPRES că 2016 a fost un an excelent ținând cont că luptele românești au cucerit prima medalie olimpică, bronzul lui Albert Saritov de la Rio de Janeiro, după o pauză de 24 de ani.

”A fost un an excelent, cu o medalie olimpică după 24 de ani. În plus, am avut medalie la Campionatele Mondiale de seniori după nouă ani și multiple titluri la Campionatele Mondiale și Europene de cadeți și juniori. În acest fel avem speranța că luptele românești au viitorul asigurat în anii care urmează. Suntem pe un drum bun, pe un drum ascendent”, a spus Pîrcălabu.

Acesta a adăugat că o medalie la Jocurile Olimpice era obiectivul pe care și l-a asumat în urmă cu patru ani când a câștigat alegerile pentru președinția FRL. ”Cea mai mare performanță este bronzul de la Rio câștigat de Saritov. Era un vis de-al meu să aducem o nouă medalie la lupte la cea mai importantă competiție internațională. Prin faptul că am reușit să readuc luptele pe podiumul olimpic mi-am îndeplinit una dintre dorințe. Era un obiectiv asumat de mine, am declarat asta acum patru ani când am fost ales în funcția de președinte al federației. La fel de importantă ca medalia olimpică este însă și faptul că am format o echipă competitivă la federație și că am adus niște colective tinere și competitive la loturile naționale”, a afirmat el.

Următorul obiectiv al oficialului FRL este câștigarea unei medalii olimpice cu un sportiv născut în România. ”Aducerea lui Saritov (n.r. — naturalizarea lui) a fost o soluție de moment pentru a revitaliza luptele de la noi și pentru a readuce această disciplină în prim-planul sportului românesc. De asemenea, am făcut acest lucru pentru a crea modele, pentru a împrospăta școala românească. Bineînțeles că îmi doresc să urc pe podiumul olimpic și cu un român născut în România. Eu îmi doresc ca la Tokyo cel puțin un român născut aici să fie pe podium. Oricum, acolo obiectivul meu va fi 2-3 medalii”, a menționat președintele.

Albert Saritov, luptător rus naturalizat în cursul acestui an, nu este un ”sportiv consumat”, mai afirmă președintele federației. ”Saritov este foarte recunoscător că a putut lupta sub steagul României la Jocurile Olimpice. Chiar mi-a mulțumit pentru asta mie, dar și Federației Române de Lupte. Oricum, Saritov nu este un sportiv consumat. Avem mari speranțe în viitor că ne va aduce satisfacții mult mai mari. Sperăm ca la anul să iasă campion mondial. El și-a propus să mai facă un ciclu olimpic și la ediția de peste patru ani de la Tokyo să câștige medalia de aur”, a precizat el.

Problemele și dezamăgirile din 2016 au fost compensate de îndeplinirea obiectivelor, susține Răzvan Pîrcălabu. ”Anul acesta au fost și momente mai dificile, și unele neplăcute, nu au fost numai bucurii. M-au dezamăgit unii colaboratori pentru că nu au înțeles că performanța se face cu sacrificii și nu cu interese personale. În rest, altceva nu mai contează. Sunt mulțumit de rezultate, bineînțeles că mereu e loc de mai bine. Faptul că ne-am atins țelul și am adus acasă o medalie olimpică, faptul că avem o generație foarte bună la lupte feminin face ca restul să nu mai conteze, nici problemele și nici dezamăgirile”, a menționat oficialul FRL.

Pentru anul următor, Federația Română de Lupte nu a stabilit un obiectiv clar deoarece este primul din noul ciclu olimpic. ”În 2017 avem Campionate Europene la Novi Sad, în Serbia, în aprilie, și Campionate Mondiale la Paris, în luna septembrie. Nu avem obiectiv, pentru că întotdeauna un început de ciclu olimpic este mai greoi, până se așează colectivele, până se încropesc loturile mai durează. Așa că nu avem un obiectiv. Dacă 2017 va fi un an prost mi-l asum, dacă va fi unul bun e foarte bine. Speranțe avem, normal. Adevăratele înfrângeri în viața unui om sunt renunțările la visuri”, a explicat președintele.

În opinia șefului FRL, luptătorul anului nu poate fi decât Albert Saritov, în timp ce titlul de cel mai bun sportiv român revine echipei feminine de spadă a României, medaliată cu aur la JO 2016. ”Luptătorul anului nu poate fi decât Albert Saritov, medaliat la Jocurile Olimpice. Apoi pe doi este Alin Alexuc, locul cinci la Rio, și pe trei este Ilie Cojocari, locul trei la Campionatul Mondial de seniori, categorii neolimpice. Pentru titlul de cel mai bun sportiv pe primul loc pun echipa feminină de spadă cu aurul de la Rio, apoi pe doi îl pun pe Saritov, iar pe trei băieții de la tenis. Tecău și Mergea merită, au realizat o perfomanță notabilă, prima medalie olimpică a tenisului românesc”, a afirmat Răzvan Pîrcălabu.

Sportivul român de origine rusă Albert Saritov a cucerit medalia de bronz la lupte libere, la categoria 97 kg la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce l-a învins în meciul decisiv pe georgianul Elizbar Odikadze. În vârstă de 31 ani, Saritov a adus prima medalie olimpică Federației Române de Lupte după o pauză de 24 de ani.

Tot la Jocurile Olimpice, Alin Alexuc-Ciurariu, categoria 98 kg, s-a clasat pe locul cinci la stilul greco-roman, după ce a fost învins în meciul decisiv de turcul Cenk Ildem.

La Campionatele Europene de seniori de la Riga, Alina Vuc (feminin, 48 kg) a câștigat medalia de argint, în timp ce Ivan Guidea (libere, 61 kg) și Andrei Dukov (libere, 57 kg) au luat medalii de bronz.

Sportivul Ilie Cojocari (greco-romane, 71 kg) a adus României medalia de bronz la Campionatele Mondiale de seniori, categorii neolimpice, care au avut loc la Budapesta.

De asemenea, la Campionatele Mondiale de lupte pe plajă, Elena Diana Franț a reușit să cucerească medalia de aur la categoria 70 kg.

Bilanțul Federației Române de Lupte este completat cu o medalie de argint la Campionate Mondiale de juniori, și două (argint și bronz) la Campionate Mondiale de cadeți. La Europenele de juniori, România a cucerit trei medalii (aur, argint, bronz), la fel ca și la cele rezervate cadeților.

Un succes venit retroactiv este și faptul că luptătorul român Gheorghiță Ștefan va primi, după mai bine de opt ani, medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, după ce uzbekul Soslan Tighiev, cel care îl învinsese în optimi, a fost găsit dopat și a fost deposedat de medalie. Românul fusese întrecut în meciul pentru bronz de belarusul Murad Gaidarov în limitele categoriei 74 kg, la lupte libere.

AGERPRES

Foto:Sport.ro