Cărăşenii îşi achită pensiile retroactiv, chiar dacă sumele nu sunt deloc mici

167

31 de persoane din Caraș-Severin au fost interesate să plătească retroactiv pensiile pentru ultimii 5 ani. Acestea s-au deplasat la Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin pentru a încheia contracte cu această intituție și au declarat pe proprie răspundere că nu beneficiază de o prestație de asigurare socială sau nu sunt asigurate obligatoriu. Sumele ce achitate nu diferă de la o persoană la alta, ci de la an la an.

” 31 de contracte au fost încheiate, până acum, contracte de asigurare cu privire la plata contribuției pe ultimii 5 ani. Sunt multe alți cetățeni, care sunt interesați de plata retroactivă a pensiilor, dar deoarece sumele sunt destul de mari, mulți au renunțat, a spus directorul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, Dorin Brăilă”.

Persoanele care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii au dreptul să plătească retroactiv, dar numai pentru ultimii cinci ani, în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, în luna octombrie.

Persoanele cu domiciliul în România se pot asigura în sistemul public pe o perioadă de maxim 5 ani anterior împlinirii vârstei standard de pensionare. Aceste persoane care îndeplinesc condițiile prevăzute expres în această lege se pot deplasa la Casa de Pensii Caraș-Severin, la ghișeul la care se încheie contracte de asigurări sociale prin care vor fi verificate aceste persoane, respectiv vor completa un contract de asigurare socială și o declarație pe proprie răspundere că nu beneficiază de o prestație de asigurare socială sau nu este asigurat obligatoriu.

Cristina Corocan