Sfântul Mucenic Filimon – ocrotitorul actorilor

Motto: „Cred în nemurirea teatrului. E cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns fără să știe nimeni copilăria în buzunar  și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor”.

„Lasă-te călăuzit de bunul simţ. Potriveşte fapta cu vorba şi vorba cu fapta; ia aminte numai să nu depăşeşti măsura; fiindcă tot ce întrece măsura se abate de la scopul teatrului, acest scop fiind încă de la începuturile sale şi până astăzi să se păstreze ca o oglindă a firii; să arate virtuţii adevăratele ei trăsături, păcatului icoana lui şi tuturor vremilor şi vârstelor tiparul lor”, perora  Hamlet”, în actul III, scena 2.

Și aceasta este menirea actorului încă de la prima menționare a unei interpretări actoricești ce  a avut loc în anul 530 î.Hr.  atunci când artistul Thespis a urcat pe scena teatrului, Dionysus devenind astfel prima persoană care a vorbit ca un personaj dintr-o piesă de teatru și până în zilele noastre.

Astăzi, 14 decembrie Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Mucenic Filimon. Acesta, după  cum amintește „sinaxarul, de credință elin și cu meșteșugul comediant, a primit botezul creștin și a fost martirizat în timpul Împăratului Dioclețian.

Sfântul Filimon a fost în vremea Împăratului Dioclețian comediantul păgân al cetății Tebaidei Egiptului şi  a fost de acord să îmbrace hainele unui creștin numit Apolonie și să aducă jertfa idolilor în locul lui, ca acesta să scape de persecuția păgânilor, dar îndată ce s-a îmbrăcat, în sufletul său a pătruns dragostea pentru credința lui Hristos și a devenit creștin, dându-și viața mai apoi pentru credința creștină.

Datorită meseriei, pe care a îmbrățișat-o, Sfântul Filimon a fost ales ocrotitorul actorilor.

Inițiativa de consacrare a Sfântului Filimon ca ocrotitor al celor care și-au dedicat activitatea scenei și filmului a aparținut actorului Dragoș Pâslaru, în prezent monahul Valerian de la Schitul Pătrunsa, din județul Vâlcea.

Slujba de recunoaștere a Sfântului Mucenic Filimon ca ocrotitor al celor care se îndeletnicesc cu teatrul a fost săvârșită la 25 iunie 1995.

                          La mulți ani, actorilor noștri! Trăiască Teatrul!

Epilog:„Menirea actorului este  să arate virtuţii adevăratele ei trăsături, păcatului icoana lui şi tuturor vremilor şi vârstelor tiparul lor”.William Shakespeare

Anca Bica Bălălău

Sursa foto: facebook