Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru consultări, pe liderii partidelor care intră în Parlament în urma scrutinului din 11 decembrie. PSD şi ALDE au declinat invitaţia. Liderii celor două formaţiuni au invocat vicii în ceea ce priveşte baza legală pentru invitaţie, respectiv respectul faţă de proceduri. Refuzul a fost calificat drept o atitudine nepoliticoasă de şeful statului. El se va întâlni numai cu reprezentanţi ai PNL, USR, UDMR, PMP şi ai grupului minorităţilor naţionale.

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat că PSD nu participă astăzi la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru că aceste discuţii trebuiau iniţiate pe baza Articolului 103 din Constituţie şi nu 85, cum a precizat şeful statului în invitaţia lansată formaţiunilor politice câştigătoare la alegerile din 11 decembrie. Liviu Dragnea a subliniat că mai întâi se impune validarea mandatelor de senatori şi deputaţi şi apoi PSD va merge la Cotroceni pentru consultări pe tema numirii unui prim-ministru.

Liviu Dragnea: Consultările se pot face doar în baza Articolului 103 şi acolo spune foarte clar că, în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar.

De cealaltă parte, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că partidul său dă curs invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis şi a precizat şi principalul obiectiv al PNL la această întâlnire.

Raluca Turcan: Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore şi de la care nu va face rabat: primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu este potrivită pentru a deţine funcţia de prim ministru şi respingem cu fermitate ca Parlamentul României să se transforme în instituţia care face legi pentru ca anumite persoane să profite.

Confirmări oficiale au venit şi din partea UDMR, PMP şi a minorităţilor naţionale. ALDE consideră însă prematură invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis şi anunţă că va lua parte la consultări după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi construirea unei majorităţi în legislativ.

Şi USR a anunţat că răspunde afirmativ invitaţiei adresate de preşedintele Iohannis şi, tot aseară, şeful statului a avut un răspuns scurt la refuzul PSD şi ALDE.

Klaus Iohannis: Este o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu îmi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc!

Preşedintele anunţase că va avea astăzi o primă serie de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament, pentru a-şi face o imagine asupra a ceea ce intenţionează fiecare dintre aceste formaţiuni în privinţa formării viitorului Guvern. Klaus Iohannis a mai spus că nu va renunţa la principiul enunţat înainte de alegeri, anume că nu va numi la conducerea Guvernului o persoană care are probleme cu justiţia sau de integritate.

Klaus Iohannis: Vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să îşi propună agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campania electorală, ca să nu fie discuţii după. Ele rămân în picioare.