ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Puţin peste 7 milioane de cetăţeni s-au prezentat la urne

Ora 21.00

Aproximativ 40 % dintre români au votat astăzi la nivel naţional, un procent mult mai mic faţă de 2012. Puţin peste 7 milioane de cetăţeni s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare. Cea mai mare rată de participare se înregistrează în Teleorman. La polul opus se află judeţul Maramureş.  În vestul ţării, prezenţa a fost sub media pe ţară. În Caraş-Severin şi-au exercitat dreptul la vot  37,3%, în Timiş –  35,3% , iar în Arad- 36,5  %.

Ora 20.00

Aproximativ 7 milioane de alegători au votat până la această oră, respectiv sub 40%.  Pentru prima dată după 2004, votul are loc pe liste de partid. În judeţul Caraş-Severin au votat 37% dintre persoanele cu drept de vot. În Reşiţa, procentul este mult mai mic, semn că cetăţenii nu s-au prea înghesuit să voteze. S-au prezentat la urne puţin peste 30%. Şi cu o oră înainte de închiderea urnelor, judeţul Timiş este tot codaş, au votat aproximativ 34% dintre persoanele aflate pe liste.

Ora 18.00

Românii mai au la dispoziţie trei ore să-şi exercite dreptul la vot. Până la această oră şi-au votat reprezentanţii pentru următori patru ani în Parlament aproximativ 34 % dintre alegători. În Caraş-Severin prezenţa este de 32%, în Arad – 30%, iar Timiş – 29%. În schimb în Mehedinţi au votat 37% dintre ceteăţenii cu drept de vot.

Ora 16.00

Procesul electoral este în plină desfăşurare pentru alegerea noului Parlament. Potrivit Biroului Electoral Central, prezenţa la vot se apropie de 26 % la nivel naţional. Cea mai mare participare  se înregistrează în continuare în judeţele Teleorman şi Olt. La polul opus se află  Maramureş, Timiş, Arad, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare. În judeţul Caraş-Severin au votat peste 64.000 de persoane, adică 24%. Aproximativ 4.000 şi-au exercitat dreptul la vot pe liste suplimentare, iar 157 au solicitat urna mobilă.

În judeţul Caraş-Severin 1.804 persoane votează pentru prima dată. Este vorba despre tinerii care au împlinit în acest an vârsta de 18 ani. Conform listelor electorale cea mai în vârstă alegătoare are 104 ani şi este domiciliată în municipiul Reşiţa. Până la ora 21.00 cetăţenii sunt aşteptaţi să-şi aleagă reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani.

Ora 15.00

Românii îşi aleg astăzi reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani. Până această oră s-au prezentat la urne aproximativ 23% dintre cetăţeni. Cea mai mare rată de participare este în judeţul Teleorman, unde şi-au exprimat opţiunea 28 de procente dintre alegători. La polul opus se situează judeţele Maramureş, Timiş, Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud. Secţiile de votare se închid la ora 21:00, iar primele estimări ale sondajelor realizate la ieşirea de la urne vor fi cunoscute imediat după această oră. Mâine dimineaţă, Biroul Electoral Central ar urma să dea publicităţii primele rezultate parţiale.

Vestul ţării se situează sub media pe ţară. În Caraş-Severin s-au prezentat până la această oră la urne 21% dintre alegători. În total, în judeţ sunt aşteptate să-şi exercite dreptul la vot peste 270.000 de persoane, fiind amenajate 365 de secţii.

Ora 14.00

Aproximativ 20% dintre românii au votat până la această oră. Timiş, Arad, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa Năsăud sunt judeţele unde se îngregistrează cea mai scăzută prezenţă, aproximativ 15%. La polul opus cu 22% se situează Mehedinţi, Harghita, Dolj, Dâmboviţa, Botoşani şi Constanţa. Cei mai mulţi alegători prezenţi la urne sunt de departe în Teleorman – 24%. Judeţul Caraş-Severin este sub media pe ţară. au votat 18% dintre cetăţenii cu drept de vot.

Ora 13.00

Vestul ţării se situează sub media pe ţară de 16%. Aproximativ 2.900.000 de persoane şi-au exercitat la nivel naţional, până la ora 13.00, dreptul la vot. În judeţul Timiş s-au prezentat la urne 12% dintre alegători, la fel şi în Timiş. În Caraş-Severin, în schimb, au votat 14% dintre persoanele aflate pe liste. Un procentaj mai ridicat s-a înregistrat în Mehedinţi –  18 % şi Hunedoara –   17,2%. Totodată nu au fost semnalate incidente, procesul electoral se desfăşoară normal.

Ora 11.00

Prezenţa la urne la alegerile parlamentare, până la ora 11,00 este de 7,4%, conform site-ului oficial al Biroului Electoral Central. Avem procente cuprinse între 5 şi 11, cel mai mic fiind înregistrat în judeţul Maramureş, iar cel mai mare în Teleorman. În Caraş-Severin au votat 6,9%, în scădere faţă de alegerile locale când au votat 12% dintre persoanele înscrise pe liste. În Timiş şi-au exercitat dreptul la vot 5,9% dintre alegători, iar în Arad – 6,5%.

Ora 10.00

Prezenţa la urne la nivel naţional până la ora 10.00 este de aproximativ 5%, conform site-ului oficial al Biroului Electoral Central. În judeţul Caraş-Severin au votat  4,38% dintre alegători, în Timiş – 3,63%, în Arad –   4,17 %, în Hunedoara –  4,88 %, iar în Mehedinţi-  6,03 %. Procentele cele mai mari s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa şi Teleorman, iar cea mai redusă participare la vot este în Maramureş. Până acum nu au fost semnalate incidente.

Ora 09.00

Prezenţa la urne pe ţară, la alegerile parlamentare, a fost până la ora 9,00 de 2,55%, conform site-ului oficial al Biroului Electoral Central.

Ora 08.00

Deocamdată nu au fost semnalate probleme, iar prezenţa la vot este de aproximativ 1%. Excepţie fac judeţele Teleorman şi Olt unde s-au prezentat la urne 3% dintre persoanele aflate pe liste.

Pentru prima dată în istoria alegerilor româneşti, prezenţa la urne poate fi aflată în timp real pe o platformă on-line lansată de guvern. Site-ul intitulat “radar.ithub.gov.ro” oferă informaţii actualizate la 5 minute despre desfăşurarea procesului electoral. Astfel, prezenţa la vot poate fi cunoscută pentru fiecare judeţ în parte, dar şi pentru secţiile din afara ţării. De asemenea, imediat după alegeri, site-ul va oferi date despre participarea totală la vot şi va putea contribui la verificarea ulterioară a informaţiilor venite din teren. Date despre prezenţa la vot pot fi consultate şi pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, “bec.ro”.

Cele mai citite

Related Articles