foto makinefoto Johan Kobborg

La distanţă de doar o zi, două vedete ale lumii culturale internaţionale vin în direct la microfonul Radio România Cultural.

Johan Kobborg, supranumit „dansatorul clasic suprem”, unul dintre cei mai mari balerini şi  coregrafi ai lumii, va fi în 23 noiembrie, începând cu ora 22.20, invitatul emisiunii  interactive Music Show, realizată de Mihaela Soare. Andreď Makine, scriitor distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franţa, Prix Goncourt unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani va fi în direct la Revista Literară Radio, duminică, 24 noiembrie, de la ora 12.00, într-un dialog cu Matei Martin. Johan Kobborg a avut o carieră excepţională ca prim balerin la Opera Regală Daneză, apoi la Opera Regală Covent Garden din Londra şi a  fost invitaţ în spectacole sau gale, de către cele mai mari teatre şi companii de balet din întreaga lume: Teatrul Bolshoi (Moscova), La Scala Ballet (Milano), American Ballet Theatre (SUA), Mariinski Ballet (Sankt Petersburg), National Ballet (Canada), Tokio Ballet (Japonia), Staatsoper Wien (Austria), Hamburg Ballet (Germania), National Ballet of Cuba etc. În calitate de coregraf, Johan Kobborg a pus in scenă atât balete clasice („Romeo şi Julieta”, „Giselle”) cât şi spectacole originale, ca regizor şi coregraf: „La Sylphide” în 2005 şi  2012, „Napoli” în 2007, „Les Lutins” în 2009,  „Salute” în 2009 , „Alumnus” în 2011, toate fiind considerate adevărate evenimente. În 2009, pentru spectacolul „La Sylphide”, la Moscova, Johan Kobborg a primit premiul Masca de Aur pentru cea mai bună producţie a anului. Johan Kobborg va pune in scenă la Opera Naţională din Bucuresti, în luna decembrie, baletul „La Sylphide”, unul dintre cele mai mari succese ale sale. Andreď Makine se va afla la Bucureşti  în perioada 22-24 noiembrie, la invitaţia Institutului Francez din România. Distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franţa, Prix Goncourţ Andreď Makine va avea mai multe întâlniri cu cititorii, cu prilejul apariţiei în limba română a romanului O femeie iubită, publicat de curând în colecţia Biblioteca Polirom şi în ediţie digitală, traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu. Născut în Siberia, dar stabilit la Paris spre sfârşitul anilor ’80, Andreď Makine se numără astăzi printre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de ţara de adopţie imediat după succesul răsunător al romanului Testamentul francez (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franţa: Prix Goncourţ Prix Médicis şi Prix Goncourt des Lycéens. Scrise într-un stil sobru şi evocator inconfundabil, romanele sale au încântat publicul cititor, fiind traduse în peste patruzeci de limbi.

Cele două emisiuni vor putea fi urmărite pe frecvenţele din toată ţara ale Radio România Cultural şi prin webcam pe www.radioromaniacultural.ro.