Ministerul Sănătății a găsit o serie de nereguli la Spitalul Județean din Reșița! La polul opus managerul unității medicale, demonstrează că spitalul nu are nicio problemă.

La Agenția Națională de Transplant precum și la patru spitale – din Reșița, Brăila, Alba Iulia, și Ploiești au fost găsite nereguli de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății. În urma controalelor vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, iar la Agenția Națională de Integritate, pentru conflict de interese și incompatibilitate.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat ca Autoritatea Națională de Transplant să controleze toate dosarele și să retragă acreditarea instituțiilor spitalicești care nu respectă reglementările în vigoare, după ce s-a constatat că patru unități importante din România, printre care și cel din Reșița,  nu îndeplineau criteriile minime necesare prelevării de organe.

În urma acestui control vor fi sesizate toate organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, fals și uz de fals și în legătură cu modul de acreditare a unităților sanitare pentru desfășurarea activităților în domeniul transplantului. Cerem o evaluare de către ANT a tuturor dosarelor de acreditare pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de acreditare și întreprinderea măsurilor necesare pentru retragerea acreditării unităților sanitare care nu îndeplinesc condițiile conform Ordinului ministrului Sănătății 860 din 2013”, a afirmat Voiculescu.

Solicităm modificarea Consiliului Științific al ANT, având în vedere faptul că acesta este nefuncțional. Se vor face în regim de urgență diligențele necesare pentru aprobarea, prin ordin de ministru, a modului de alocare la nivel național a grefoanelor de organe, țesuturi și celule”, a spus ministrul.

Totodată, Corpul de control a verificat, prin sondaj, patru centre în care se făcea prelevare de organe și în toate s-au găsit nereguli, a precizat Vlad Voiculescu.

În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe — Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri a găsit nereguli majore. Este vorba de spitalele județene de urgență din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița. Corpul de control a constatat că Agenția Națională de Transplant a acreditat spitalele pentru transplant, deși acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciuna dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale. Motiv pentru care, la nivelul unităților sanitare, nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent”, a explicat reprezentantul MS.

Voiculescu a menționat că raportul Corpului de control arată că la Agenția Națională de Transplant nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate către pacienții care au nevoie de transplant și că nu există niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte.

„A fost încălcată Legea 95/2006 care prevede că ANT gestionează registrele naționale prin care să asigure monitorizarea continuă a activității de transplant, a activităților centrelor de prelevare și a centrelor de transplant. În lipsa acestor registre, fiecare spital întocmește listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel național”, a mai arătat Voiculescu.

La polul opus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, dr. Dumitru Secăşan,  susține că în unitatea pe care o conduce, la ora actuală nu sunt probleme. Spitalul din Reșița are toată aparatura necesară pentru o astfel de intervenție și va continua să preleveze organe de la pacienții aflați în moarte clinicã.

„Centrul nostru de prelevare de organe funcţionează din 2013, iar în 2014 s-a făcut primul transplant , atunci s-au prelevat, aici la noi la spital un ficat şi doi rinichi. Întradevăr în acea perioadă , unitatea noastră  nu avea electroencefalograf, aparatul fiind împrumutat de la secţia de Neurologie, dar problema s-a remediat rapid. Noi am cumpărat un aparat EEG performant, care ne arată când bolnavul este în moarte clinică, așa că nu ne mai lipsește nimic acum, putem funcționa foarte bine”, a precizat managerul Dumitru Secășan.

Daiana Roșca

 

Cele mai citite

Related Articles