Nu antibiotice la întâmplare. Consumul acestor medicamente trebuie să fie raţional!

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin împreună cu Ministerul Sănătății derulează o campanie publică de informare cu privire la consumul rațional de antibiotice, intitulată ”Nu antibiotice la-ntâmplare.”

Scopul campaniei este de informare a medicilor și a publicului nespecializat privind riscul prezentat de folosirea excesivă și eronată a medicamentelor antibiotice. Potrivit statisticilor, în România jumătate dintre pacienții internați în acest moment în spitale primesc tratament cu antibiotic, ceea ce ne clasează pe locul II în Europa la consum. Mai mult, aproximativ 3 la sută din populația țării utilizează antibiotice zilnic.
Campania se adresează următoarelor grupuri: populația generală, medici de familie, medici prescriptori din spitale, manageri de spitale, mass-media și va cuprinde
Difuzarea unui spot TV pentru folosirea prudentă a antibioticelor – produs sub coordonarea Ministerului Sănătății și difuzat în rețelele de televiziune pe perioada campaniei.

Distribuirea de materiale informative care cuprind 50.000 de cutii ”Pseudomedicament” denumite ”NU-antibiotice la-ntâmplare”, în care vor fi inserate flyere ce se vor trimite către medici de familie (12.000 de cutii), medici prescriptori din spitale (13.000 de cutii) și pacienți (25.000 de cutii). De asemenea, Ministerul Sănătății va distribui 10.000 de postere în toate spitalele din țară.

Din păcate, zeci de copii ajung zilnic la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa , cu viroze rezistente la antibiotic. Medicii spun că în ultima vreme au, zilnic, cel puţin 10 astfel de cazuri.Tratamentul este unul foarte dificil şi uneori durează şi câte două săptămâni. Mai mult decât atât, unii dintre părinţi revin şi după externare deoarece simptomele persistă, iar cel mai frecvent este febra. Specialiştii spun că nu au o explicaţie concretă pentru numărul mare de copii la care antibioticele sunt ineficiente în tratarea afecţiunilor respiratorii, dar cred că de vină sunt părinţii care de cele mai multe ori le-au administrat aceste medicamente după ureche iar rezistenţa la antibiotice a crescut.

Pentru a spori şansele la viaţă în rândul copiilor care prezintă rezistenţă la antibiotice, medicii susţin că trebuie insistat mai mult asupra prevenţiei. De exemplu, bolile aparatului respirator sunt pe locul întai în ceea ce priveşte cauzele de decese în patologia pediatrică, cea mai gravă şi mai problematică dintre ele fiind boala pneumococica. Drept urmare cadrele medicale susţin că aceste decese pot fi prevenite prin intermediul vaccinului anti-pneumococic.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles