Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, recent adoptată, dacă nu ar fi cuprins şi eliminarea taxei radio-tv, şeful statului criticând Parlamentul pentru că nu a dezbătut această din urmă chestiune.

„Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, probabil că aş fi promulgat legea pur şi simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe”, a adăugat Iohannis la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, arătând că ar fi făcut acest lucru deoarece Executivul a dat un punct de vedere pozitiv, deşi cu multe amendamente.

Şeful statului a amintit că eliminarea unor taxe a fost una dintre temele sale de campanie electorală.

„Această iniţiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiţii minimale, lucru care în esenţă nu ar fi rău, şi pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris şi eu în programul meu electoral anul trecut, spun şi eu ca şi mulţi români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai uşor de aplicat, să eliminăm o anumită birocraţie. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgenţă. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere şi a primit şi vot final”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a apreciat că „întreg demersul are o problemă majoră”, întrucât taxa a fost eliminată fără discuţii publice de bază pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, fără a pune ceva în loc.

El a susţinut că nu este convins că se doreşte eliminarea acestei taxe, precizând că după adoptarea legii de către Parlament a primit solicitări de întâlniri de la şefii celor două instituţii şi scrisori de la European Broadcasting Union — din care face parte şi TVR — şi de la alte organizaţii şi organisme internaţionale, sindicate să nu promulge acest act normativ.

„Am aflat cu foarte mare surprindere că nici Televiziunea Publică, nici Radioul Public nu au fost consultate. Mi se pare o abordare ciudată, pentru că nu este vorba de două SRL-uri. (…) Această dezbatere, normal, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a fi adoptată de Parlament (legea — n.r.). Dacă Parlamentul a considerat că le ştie pe toate, eu am considerat că nu le ştiu pe toate”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele le-a solicitat participanţilor la dezbatere să prezinte argumente pentru a-şi forma o opinie în legătură cu eliminarea taxei radio-tv.

Au mai luat cuvântul reprezentanţii organizatorilor, Active Watch, care au arătat că niciun mecanism de finanţare, oricât de favorabil ar fi celor două instituţii, nu trebuie implementat fără garanţii.

Şi reprezentantul Consiliului de Administraţie al Radiodifuziunii a vorbit aici, Andras Demeter, care a criticat graba cu care s-a adoptat această lege, dar şi jurnalişti precum: Cătălin Tolontan şi Petrişor Obae.

”Prin împovărarea bugetului de stat cu costurile de funcţionare a acestor două societăţi banii se vor împuţina pentru toate celelalte domenii de importanţă vitală în cotidian, vorbesc de sănătate, educaţie, infrastructură şi orice altceva, cea ce va avea un efect destructiv pe termen lung. Cele două medii publice vor deveni mult mai puţin atractive decât au fost vreodată”, a explicat Andras Demeter.

Posturile publice de radio şi televiziune au nevoie de taxa radio-TV pentru că este legătura lor cu publicul.

În perioada următoare este nevoie însă de modificarea Legii 41 privind organizarea şi funcţionarea Societăţilor Române de Televiziune şi Radiodifuziune, mai ales în ce priveşte modul în care este numită şi demisă conducerea celor două organizaţii media.

Acestea sunt câteva idei pe care le-au susţinut astăzi participanţii la dezbaterea organizată de Administraţia Prezidenţială şi Asociaţia ActiveWatch pe tema impactului generat de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a taxei radio-TV.

Iniţiatorul legii, social democratul Liviu Dragnea, este nemulţumit că nu a fost invitat la dezbaterea organizată la Biblioteca Naţională a României. El i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care subliniază între altele că noul model de finanţare a societăţilor române de Radio şi Televiziune integral de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor pentru cele două organizaţii media.

AGERPRES