[AUDIO] Treizeci de cupluri jocheu-cal au participat la Cupa Câmpiei de Vest

EchitatieManejul Timișoara a fost timp de două zile gazda Cupei Câmpiei de Vest la sărituri. Treizeci de cupluri jocheu-cal, de la cluburile Romsilva Timișoara, Romsilva Arad, Morisena Sânnicolau Mare, Laurențiu Covaci, Universitatea Timișoara și Slătioara Arad s-au întrecut la cele patru probe: 90, 100. 110 și 120 de cm. Primele două locuri, la general, au fost cucerite de cai și jochei de la Herghelia Izvin.

Caii care au concurat au fost din Rasa Românească de Sport și Pur Sânge Englez.

Concursul Național de Sărituri Cupa Câmpiei de Vest, a fost organizat de Direcţia Silvică Timiş şi Clubul Hipic Romsilva Timişoara, sub egida Federaţiei Ecvestre Române.

Caii din Rasa Românească de Sport au talia între 162-172cm, cu un format corporal lateral mai mult pătrat, trunchiul este scurt, musculos, cu picioare lungi, curate, cu tendoane bine detașate și articulații largi, puternice. Capul este mic, față de trunchi, foarte fin și expresiv, aducând mult cu cel al Pur Sangelui Arab, urechile sunt mici, foarte mobile, corect purtate, ochii vioi, expresivi, gâtul este de asemenea scurt, gros, bine prins, cu o encolura foarte bine dezvoltata. Pieptul este larg, continuat cu un torace suficient de adânc, spinarea este scurtă, continuata cu șale puternice, bine prinse, crupa este foarte musculoasă, puternică, deseori dreaptă, dar poate fi și ușor oblică antero-posterior. Masa corporală poate varia între 500-600 kg, în funcție de talie. Așa cum este conturat acum, Calul de Sport Românesc are un aspect robust, puternic, având calitațile fizice necesare pentru a fi un bun săritor peste obstacole, dar se pretează de asemenea bine și dresajului sau probei complete. În ciuda ponderei mari a rasei Pur Sange Englez în formarea acestei populații, temperamentul calului de Sport Romanesc nu este atât de coleric ca al acesteia. Au un caracter docil, un temperament vioi, dar mult mai echilibrat, se pretează bine lucrului pentru dresaj și obstacole, având o inteligență și o eleganță bine conturate.

Ascultați mai jos declarația făcută pentru Radio România Reșița de Vadim Iavorovski, antrenor la Manejul Timișoara, președinte al Comisiei Naționale de Arbitri și organizator al Cupei Câmpiei de Vest:

De același autor

Related Articles