România pierde prima manşă a barajului cu Grecia pentru calificarea la CM Brazilia

Grecia-RomaniaNaţionala de fotbal a României a fost învinsă de Grecia cu scorul de 3-1 (2-1), vineri seara, pe stadionul ‘Giorgios Karaiskakis’ din Pireu, în prima manşă a barajului de calificare la Cupa Mondială din 2014, şi are şanse destul de reduse de a ajunge la turneul final din Brazilia.

Kostas Mitroglou (14, 66) şi Dimitris Salpingidis (21) au marcat pentru gazde, iar pentru România a punctat Bogdan Stancu (19), un gol care poate cântări mult în perspectiva partidei retur.

Tricolorii au început bine meciul de la Pireu, cu o posesie prelungită şi cu mai multă iniţiativă în primele zece minute. Marica nu a putut prelua o minge trimisă în careu (4), iar Torje şi-a încercat şansa de la circa 30 de metri, fără a nimeri ţinta (7).

Grecia a deschis scorul după primul sfert de oră, în urma unei faze fixe: Torje a acordat destul de uşor o lovitură liberă în flancul drept al apărării noastre, Holebas a trimis în careu, defensiva noastră a respins, dar a pe mingea a doua, aruncată de Salpingidis peste blocul nostru, Mitroglou a rămas singur, în poziţie evidentă de ofsaid, şi a marcat: 1-0 (14).

Peste cinci minute România a reuşit egalarea, tot după o fază fixă: Marica a scos o lovitură liberă pe partea stângă a atacului nostru, Torje a executat excelent la bara a doua, de unde Stancu a trimis excelent dintr-un unghi foarte închis: 1-1 (19).

Doar un minut a ţinut bucuria, pentru că grecii au revenit în avantaj pe tabelă la capătul unei faze rapide, din doar câteva pase, care a destabilizat apărarea noastră, iar Salpingidis a punctat din pasa lui Torosidis: 2-1 (21).

Jucătorii antrenaţi de Victor Piţurcă au căutat în continuare drumul spre poarta lui Karnezis, dar erau să fie surprinşi de o contră în minutul 28, când Samaras a finalizat modest, în braţele lui Lobonţ. Torosidis a tras pe lângă poartă (36), la o incursiune pe partea dreptă a atacului elen.

Cociş a avut şi el o situaţie notabilă, în min. 39, dar a tras peste poartă.

Cele două echipe au dus o luptă surdă în repriza a doua, fără ocazii de gol, în care s-a riscat foarte puţin, de fiecare parte căutându-se greşeala adversarului. Eroarea a fost comisă de apărarea noastră, la o lovitură liberă de pe partea stângă a atacului grec, Samaras a executat, Katsouranis a prelungit şi Mitroglou a trimis în plasă: 3-1 (66).

Grecii au prins aripi şi Katsouranis a fost şi el aproape de gol, însă a luftat în careu (69). Lobonţ a salvat în faţa lui Mitroglou, rămas singur cu portarul naţionalei (72). După acest moment de forcing, grecii au început să facă antijoc cu toate mijloacele, iar tricolorii nu au reuşit niciun moment să contracareze metodele echipei gazdă. Samaras a ratat ultima ocazie a meciului (90+4), reluare cu capul peste poartă.

România a făcut un meci slab şi a fost sancţionată la fazele fixe, eternă problemă pentru tricolori. Echipa lui Piţurcă e obligată să facă un joc de excepţie pentru a se califica la Mondialul brazilian.

Katsouranis şi Alex Bourceanu, care au primit cartonaşe galbene, şi Lazăr, care a fost eliminat după ce a luat două galbene în trei minute, vor fi suspendaţi pentru partida de marţi de la Bucureşti.

Partida retur se va desfăşura marţi 19 noiembrie, pe Arena Naţională din Bucureşti (21,45)

Grecia – România 3-1 (2-1)

Au marcat: Kostas Mitroglou (14, 66), Dimitris Salpingidis (21), respectiv Bogdan Stancu (19).

Pireu, stadion ‘Giorgios Karaiskakis’: 30.000 spectatori

Au evoluat echipele:

Grecia: 1. Orestis Karnezis – 15. Vasilis Torosidis, 19. Sokratis Papastathopoulos, 5. Dimitris Siovas, 20. José Holebas – 2. Giannis Maniatis (10. Giorgios Karagounis, 77), 21. Kostas Katsouranis (căpitan; 8. Andreas Samaris, 86), 6. Alexandros Tziolis – 14. Dimitris Salpingidis, 9. Kostas Mitroglou (17. Theofanis Gekas, 80), 7. Giorgios Samaras. Selecţioner: Fernando Santos.

Rezerve neutilizate: 13. Michalis Sifakis, 12. Stefanos Kapino – 11. Loukas Vyntra, 3. Giorgios Tzavellas, 4. Kostas Manolas, 18. Sotiris Ninis, 16. Lazaros Christodoulopoulos, 22. Kostas Fortounis, 23. Panagiotis Tachtsidis.

România: 1. Bogdan Lobonţ – 2. Alexandru Măţel, 6. Florin Gardoş, 15. Dorin Goian, 3. Răzvan Raţ (căpitan) – 5. Alexandru Bourceanu (8. Costin Lazăr, 75), 21. Răzvan Cociş – 11. Gabriel Torje (7. Gheorghe Grozav, 75), 19. Bogdan Stancu, 10. Cristian Tănase (20. Alexandru Maxim, 87) – 9. Ciprian Marica. Selecţioner: Ciprian Marica.

Rezerve neutilizate: 12. Costel Pantilimon – 4. Srgian Luchin, 17. Marius Valerică Găman, 13. Dragoş Grigore, 14. Iasmin Latovlevici, 16. Bănel Nicoliţă, 22. Ovidiu Hoban, 23. Claudiu Keşeru, 18. Marius Niculae.

Arbitru: Pedro Proenca Oliveira Alves Garcia; arbitri asistenţi: Bertino Cunha Miranda, Jose Tiago Garcias Bolinhas Trigo; arbitru de rezervă: Nuno Duarte Pereira Gomes (toţi din Portugalia).

Observator FIFA: Juan Antonio Fernandez Marin (Spania), comisar FIFA: Pertti Alaja (Finlanda).

Cartonaşe galbene: Bourceanu (27), Cociş (35), Siovas (40), Goian (43), Katsouranis (62), Lazăr (88, 90+1). Raţ (90+3).Sursa:Agerpres

Celelalte rezultate din meciurile de baraj:

Ucraina- Franţa 2-0

Portugalia- Suedia 1-0 şi

Islanda-Croaţia 0-0.

Cele mai citite

Related Articles