Hai noroc şi sănătate, că-i mai bună decât toate!

Se spune că omul deştept răceşte vara, nu de alta dar iarna răceşte… toată lumea. În aceste condiţii, eu de ce răcesc şi vara şi iarna? Un sistem imunitar deficitar, ar spune medicii şi s-ar repezi să scrie un braţ de reţete cu medicamente necompensate, pentru întărirea imunităţii.

În niciun caz să nu iei aşa ceva, ar sări ca arşi specialiştii în tratamente naturiste. Ştiu eu nişte combinaţii de plante, ceaiuri, infuzii, tincturi, o minunăţie. Iei aşa ceva şi nu mai răceşti nici iarna viitoare.

“Au ţuşel muma”, parcă o aud pe bunica. Hai la maica să-ţi fac o frecţie cu carmol, să bei un ceai cald, ori o cană de lapte, câteva comprese cu cartof ras la gât dacă te doare, ori ciorapi stropiţi cu răchie şi o baie fierbinte la picioare în apă cu sare. Mai dă şi-un ştaplu dă răchie fiartă cu ţucăr şi piper şi gata, poţi să uiţi de răceală.

Între atâtea variante, care mai de care mai ispititoare, pe care să o aleg. E drept că fiecare are avantajele şi dezavantajele ei, nu neapărat de ordin medical. Mă mai gândesc totodată, că diferenţa între o răceală tratată şi una netratată, e că prima ţine 7 zile, în timp ce a doua trece într-o săptămână. Aşa că…. parcă tot reţeta cu răchie fiartă e mai la îndemână.

Ar mai fi varianta vaccinului antigripal, dar cu Institutul Cantacuziono a fost pus pe butuci de cei care ar fi avut obligaţia să-l salveze şi să nu depindem de serurile aduse de prin cine ştie ce colţ de lume, eu ce să aleg. Unii spun că varianta vaccinării antigripale e benefică. Alţii din contră, că face mai mult rău. Eu, ca nespecialist, ce să cred, de cine să mai ascult. Şi medicii se contrazic pe acest subiect, ce să mai spun eu care sunt un profan. În general vaccinările sunt contestate, din cauza reacţiilor adverse şi a problemelor care pot să apară. Unul la un milion, spun cei care scot substanţele pe piaţă. Dar ce se întâmplă dacă milionul sunt chiar eu? Sau copilul meu? Cine răspunde? Cu siguranţă nimeni şi toţi vor spune că vaccinul şi-a atins ţinta, iar pierderile sunt colaterale şi oricum se încadrează în marja de eroare.

Cum e mai bine, că tot vorbeam mai deunăzi de iarnă? Păi în primul rând o alimentaţie raţională şi echilibrată. Exclus. Cine mai are timp să mănânce aşa şi cine mai are bani să cumpere alimente pentru aşa ceva. Apoi ar mai fi o temperatură adecvată în locuinţă. Se aplică varianta unu, exclus. Adică să fac puţină căldură în casă? Nu pot că e scump şi din salariul meu nu prea rămâne. Mai bine mai iau o haină, mai o perche de şosete de lână şi…asta e.

Până la urmă constat că: vaccin nu, alimentaţie raţională nu, antigripale nu, tratamente naturiste nu, căldură nu, aşa că singura variantă e ştamplul de răchie fiartă. Problema e că nu găsesc ştamplu şi simt cum îmi creşte temperatura. În locul lui pot să folosesc o cană, ori un ulcior aşa un pic mai mare, cât vreo 10 păhărele mai micuţe, că tare mi-e frică să nu răcesc.

De același autor

Related Articles