Usain Bolt, candidat la titlul de cel mai bun atlet al anului 2016

268

Sprinterul jamaican Usain Bolt, triplu campion olimpic la Rio de Janeiro, este unul dintre cei zece candidați la titlul de cel mai bun atlet al anului, conform listei pe care Federația internațională de atletism (IAAF) a dat-o publicității marți.

Principalii contracandidați ai lui Bolt, medaliat cu aur la 100 m, 200 m și 4×100 m la Jocurile din Brazilia, sunt britanicul Mo Farah, care și-a păstrat la rândul său titlurile olimpice la 5.000 și 10.000 m, brazilianul Thiago Braz da Silva, campionul olimpic la săritura cu prăjina, și americanul Ashton Eaton, “regele” decatlonului.

Pe listă mai figurează, de asemenea, kenyanul Eliud Kipchoge, medaliat cu aur la maraton, și compatrioții săi Conselsus Kipruto și David Rudisha, campionii olimpici la 3.000 m obstacole, respectiv 800 m. Sunt de asemenea aspiranți la titlul de atlet al anului jamaicanul Omar McLeon, aur la 110 m garduri, americanul Christian Taylor, campion olimpic la triplusalt, și sud-africanul Wayde van Niekerk, aur la 400 m.

La categoria feminină, lista IAAF le include pe kenyana Vivian Cheruiyot, medaliată cu aur la Rio în proba de 5.000 m, americanca Kendra Harrison, deținătoarea recordului mondial la 100 m garduri, și pe Caterine Ibaraguen, campioană mondială la triplusalt și prima medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din istoria atletismului columbian.

Spaniola Ruth Beitia (înălțime), jamaicana Elaine Thompson (100 m și 200 m), poloneza Anita Wlodarczyk (ciocan), croata Sandra Perkovic (disc), sud-africana Caster Semeya (800 m), etiopiana Almaz Ayana (10.000) m și Ruth Jebet din Bahrain (3.000 m obstacole), toate campioane olimpice la Rio în probele lor, completează lista celor 10 pretendente la titlul de atleta anului 2016.

IAAF va anunța pe 1 noiembrie numele celor trei finaliști la fiecare categorie, câștigătorii premiilor urmând să fie dezvăluiți cu ocazia Galei atletismului mondial, programată pe 2 decembrie la Monaco.

AGERPRES