Situaţie alarmantă în Caraş-Severin: Copii fără părinţi, copii fără copilărie

Părinţii care îşi găsesc de lucru în străinătate îşi lasă de multe ori copiii acasă, în grija celuilalt părinte sau a rudelor, de cele mai multe ori.

La 30 iunie, în evidenţele Direcţiei pentru protecţia copilului din Caraş-Severin figurau 1.557 de copii proveniţi din 1.022 de familii cu un părinte sau cu ambii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia 818 sunt băieţi şi 739-fete. Cei mai mulţi se încadrează în grupa de vârstă 14-17 ani (589 tineri), ceea ce este îngrijorător, având în vedere că la această vârstă au cea mai mare nevoie de îndrumare.Conform evidenţelor, 381 de copii erau înregistraţi cu ambii părinţi plecaţi la muncă, iar 175 cu unicul părinte în aceeaşi situaţie. Părinţii s-au îndurat să-şi părăsească chiar şi nou născuţii de până într-un an, în evidenţe figurând două astfel de cazuri. Situaţia este asemănătoare şi în judeţul Timiş, unde în evidenţele Direcţiei pentru Protecţia Copilului figurau tot la 30 iunie, 2.271 de cazuri.

De menţionat că datele sunt însă parţiale, deoarece din cele 77 de unităţi administrativ teritoriale din Caraş-Severin, au oferit statistici pe această temă doar 49 de primării, ca şi la nivelul judeţului Timiş. Fenomenul este de mai mare amploare dacă se ţine cont şi de faptul că mulţi părinţi pleacă la muncă în străinătate, fără a face menţiunea la primăriile de care aparţin .(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles