ALERTĂ METEO: Ploi abundente, vânt puternic şi ninsoare

212

Atenţionare ANM de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte la munte.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o atenţionare de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte la munte, valabilă în intervalul 11 octombrie, ora 02:00 – 13 octombrie, ora 10:00.

BANAT: În primele trei zile regimul termic diurn va marca o scădere de aproximativ 5 grade, astfel încât, în data de 12 octombrie vremea va fi deosebit de rece, iar media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 11 grade. Ulterior, până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, se va reveni la valori de 15…16 grade, care vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă a lunii octombrie. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie oscilantă în prima săptămână, urmând a se situa, în medie, între 4 şi 8 grade, cu cele mai scăzute valori pe 13 și 14 octombrie. În a doua săptămână, valorile termice minime se vor menține constante, în jurul a 6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în fiecare zi, dar precipitațiile se vor semnala pe arii extinse în zilele de 11 și 12 octombrie, când se vor înregistra cantități de apă însemnate, precum și în intervalul 14 – 17 octombrie.

În intervalul menţionat aria ploilor se va extinde treptat şi va cuprinde majoritatea regiunilor. Ploile vor fi mai însemnate cantitativ la început în jumătatea sudică a teritoriului, iar începând din a doua parte a zilei de marţi, 11 octombrie, mai ales în est, sud-est şi la munte. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi local 40…50 l/mp, cu precădere în Moldova, nordul Munteniei şi al Dobrogei, precum şi în zonele montane.

LA MUNTE: Valorile termice se vor menține sub cele specifice perioadei, maximele diurne urmând a se încadra, în medie, între 4 și 7 grade. Temperaturile nocturne vor oscila în prima săptămână între -2 și 2 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul intervalului de prognoză, dar și în jurul datei de 13 octombrie. În a doua săptămână de prognoză, minimele termice nu se vor modifica semnificativ, urmând a se situa în jurul valorii de 0 grade. Pe 11 și 12 octombrie vor fi precipitații mixte, pe arii extinse, local importante cantitativ, dar probabilitatea de apariție a acestora se va menține relativ ridicată și în restul intervalului de prognoză, cu precădere între 14 și 17 octombrie, când se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi mai slabe cantitativ.

Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de până la 55…65 km/h, îndeosebi în est şi la munte, iar pe crestele montane înalte va depăşi 70…80 km/h, viscolind ninsoarea.

sursa: mediafax.ro, ANM

sursa foto: arhiva